„След като претърсих, събрах и анализирах всички възможни улики, стигнах до извода, че убиецът е икономът.“ Това несъмнено е една от най-повтаряните фрази в полицейските сериали, в които детективът се опитва да разкрие мистериозно убийство. Защото единственото нещо, което трябва да предхожда заключенията, е изречение, което обобщава предисторията по възможно най-силния начин. А завръщащият се на местопрестъплението Карло Анчелоти ще спи в хотел, който не му навява добри спомени.

Италианецът и неговите момчета от Реал Мадрид пренощуваха в петзвездния Grand Hotel Vesuvio, където в нощта на 10 декември 2019-а Аурелио де Лаурентис натисна спусъка и информира тогавашния си треньор, че е уволнен. И това дойде само няколко часа след като Наполи победи Генк с 4:0, с което си осигури място на 1/8-финалите на Шампионска лига. Тогава Татко Карло се опита да убеди президента на южняците да не взема това решение. Но продуцентът беше убеден, че след известния бунт от 5 ноември, единственото решение е да промени радикално съблекалнята, която според него не го е уважавала. Избраният наследник беше Рино Гатузо, железен сержант, който в крайна сметка щеше да предаде Анчелоти. „Играчът, на когото имах най-голямо доверие, беше Гатузо. За мен той беше като брат, въпреки че му бях треньор. Споделял съм му неща, които не съм казвал на никой друг“, призна Татко Карло през 2018-а.

Gazzetta dello Sport си спомня от този епизод, че Де Лаурентис е изпитвал към италианеца привързаност, която никога не е имал към други треньори. Двамата бяха много близки, отиваха на разходки с лодка до Капри и споделяха една страст към хеликоптерите. Всичко това накара президента на Наполи да каже: „Искам такъв треньор за цял живот. Да се получи нещо като сър Алекс в Манчестър Юнайтед“. Цялата тази връзка обаче се разпадна след бунта на играчите, той пренебрегна решенията на Борда на директорите на южняците и уволни Анчелоти.

По това време настоящият треньор на Реал Мадрид преживява една от най-напрегнатите ситуации в цялата си спортна кариера. Тогава Де Лаурентис нареди на футболистите и наставника да останат на наказателен лагер в базата на клуба за 5 дни. Играчите се възпротивиха, а Татко Карло зае тяхната позиция и положението стана доста деликатно.

Класирането за 1/8-финалите беше постигнато, но слабите резултати в Серия А и бунтът завършиха уволнението на италианеца. А няколко дни преди това Де Лаурентис вече беше одобрил Гатузо, който пое юздите. Предателство, което самият Анчелоти не е очаквал. Защото бившият му играч разговаряше със собственика от Неапол и нито веднъж не го съобщи на Татко Карло. А сега 64-годишният специалист се завръща на мястото на престъплението и този път ще иска не Де Лаурентис, а той да натисне спусъка. И болката да бъде за Наполи.

Анхел РИВЕРО, АС, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС