Реал Мадрид се класира за полуфиналите на Шампионската лига, след като излъга Манчестър Сити на „Етихад“ след изпълнение на дузпи – редовното време и продълженията завършиха 1:1. При дузпите обаче Андрий Лунин отрази ударите на Бернардо Силва и Матео Ковачич, докато за испанците след пропуска на Лука Модрич останалите нямаха прошка – Джуд Белингам, Лукас Васкес, Начо Фернандес и Антонио Рюдигер.

Реал Мадрид поведе в резултата сравнително рано – в 12-та минута след гол на Родриго. След това двубоят на практика се игра само пред вратата на испанците. "Гражданите" създадоха 34 голови положения при 64% владение на топката. Изпълниха и 18 ъглови удара. Ерлинг Холанд удари греда през първото полувреме, англичаните имаха и още няколко пропуска. Все пак в 76-та минута Кевин Де Бройне изравни резултата. Белгиецът имаше две страхотни възможности да затвори двубоя още в редовното време, но въпреки това победителят трябваше да бъде определен след продължения и в последствие дузпи.

В битката за класиране на финала на "Уембли" Реал Мадрид ще се изправи срещу Байерн Мюнхен, отстранил Арсенал след успех у дома с 1:0 и общ резултат от двата мача 3:2. В другия полуфинал ще играят ПСЖ срещу Борусия Дортмунд.

Двубоят започна с възможност за Сити в 8-та минута, когато Кевин Де Бройне центрира от дясното крило към Холанд, но вратарят на гостите Лунин се намеси добре и пресече подаването. Малко след това Камавинга пробва късмета си с далечен удар, който не затрудни особено Едерсон.

В 12-та минута Реал поведе с първата си качествена атака. Винисиус проби по дясното крило и пусна хубав пас към Родриго. Бразилецът засече топката, но Едерсон изби. Тя обаче се върна у нападателя на Реал и този път нямаше как да сбърка – 1:0 за испанците.

До края на полувремето Реал предимно се защитаваше, а Сити контролираше играта. Хората на Пеп Гуардиола обаче нямаха късмет пред гола. Само 4 минути, след като изостанаха в резултата „гражданите“ можеха да изравнят. Холанд засече с глава центриране от лявото крило, но прати топката над вратата.

В 19-та минута и гредата помогна на испанците. След разбъркване в наказателното поле на Реал Ерлинг Холанд се пребори за висока топка и я прати параболично към далечния ъгъл. Топката се отклони в напречната греда, а на метри от голлинията Бернардо Силва не успя да реагира по най-добрия начин и я извади в аут.

Натискът на Ман Сити продължи и в 27-та минута Де Бройне стреля от границата на наказателното поле, но Лунин спаси. В заключителните минути на първата част Грийлиш изскочи на добра позиция и стреля силно към близкия ъгъл. Топката се отклони леко в крака на Рюдигер и мина на сантиметри от страничната греда. Малко след това и Фоудън пробва късмета си, но Лунин отново бе на мястото си.

Ман Сити започна много силно и второто полувреме, Реал се отбраняваше и рядко минаваше центъра. Още в началните минути след подновяването на играта Грийлиш и Фоудън пробваха късмета си, но без особена ефективност. Малко след това и Аканджи опита да стреля след разбъркване в наказателното поле на гостите, но неточно.

В един момент се настани усещането, че натискът на Сити трудно ще даде резултат. Все пак упоритостта на англичаните даде резултат в 76-та минута. Резервата Доку проби по лявото крило и направи нещо средно между удар и центриране. Рюдигер не се намеси подобаващо в ситуацията и заложи топката на Кевин Де Бройне. Белгиецът забоде неспасяемо топката под гредата и направи 1:1.

До края на редовното време „гражданите“ не спряха да атакуват вратата на Реал. Испанците към рядко връзваха повече от 2-3 точни подавания. Малко след гола Де Бройне стреля фалцово от границата на наказателното поле с левия си крак. Топката летеше към далечния горен ъгъл, но Лунин с невероятна реакция успя да избие.

В 82-та минута Де Бройне пропусна невероятна възможност за пълен обрат. Доку центрира по земята от лявото крило и намери белгиеца сам на дузпата. Плеймейкърът на Сити сякаш не вярваше, че ще остане толкова сам и не бе подготвен за качествен удар. Де Бройне все пак засече центрирането, но прати топката над вратата. Малко след това Холанд надскочи Рюдигер след центриране от корнер, но не успя да насочи топката в очертанията на вратата. В заключителните секунди на 4-минутното продължение Холанд имаше нов шанс. След поредното центриране от ъглов удар норвежецът беше оставен непокрит на далечната греда, но отново не успя да нанесе точен удар.

За продълженията Гуардиола замени Холанд с Хулиан Алварес. Предимството на „гражданите“ продължи, но липсваше качественият завършващ удар. Ситуации се откриха пред Алварес и Фоудън. При една от контраатаките на Реал пък Винисиус беше надигран в ситуация „един на един“ с Уокър и дори получи контузия, за да бъде заменен. В заключителните секунди на първото продължение след изпълнение на ъглов удар и последвало разбъркване Рюдигер беше изведен на метри от вратата. Защитникът обаче стреля много неточно от малък ъгъл. Това беше и първият ъглов удар за Реал в срещата.

В продълженията двата отбора така и не намериха път към противниковата врата и така полуфиналистът трябваше да бъде определен след изпълнение на дузпи. При тях Сити поведе след точен удар на Хулиан Алварес, а веднага след това Лука Модрич беше надигран от вратаря на домакините.

Героят на вечерта обаче бе Андрий Лунин. Украинецът имаше нерви да остане в центъра на вратата след изпълнението на Бернардо Силва и да улови. След това спаси и следващата дузпа на "гражданите" - след удар на Матео Ковачич. Хората на Карло Анчелоти на трепнаха при своите изпълнения и след точни удари на Джуд Белингам, Лукас Васкес, Начо Фернандес и Антонио Рюдигер триумфираха.

Манчестър Сити – Реал Мадрид 1:1 (3:4 при дузпите)

0:1 Родриго 12‘

1:1 Кевин Де Бройне 76‘

При дузпите:

1:0 Хулиан Алварес

1:0 Лука Модрич – Едерсон спасява

1:0 Бернардо Силва – Лунин спасява

1:1 Джуд Белингам

1:1 Матео Ковачич – Лунин спасява

1:2 Лукас Васкес

2:2 Фил Фоудън

2:3 Начо Фернандес

3:3 Едерсон

3:4 Антонио Рюдигер

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Диаш, Аканджи (112 – Стоунс), Гвардиол, Родри, Де Бройне (112 – Ковачич), Бернардо, Фоудън, Грийлиш (72 – Доку), Холанд (91 – Алварес)

Реал Мадрид: Лунин, Карвахал (110 – Милитао), Начо, Рюдигер, Менди, Камавинга, Кроос (79 – Модрич), Валверде, Белингам, Винисиус (102 – Васкес), Родриго (84 – Диас)