Възможно ли е един футболист да съчетава в себе си едновременно качествата на Лионел Меси и Кристиано Роналдо? Според бащата на Пепе Рейна точно такъв е бил Йохан Кройф, който почина преди седмица на 68-годишна възраст.

"По отношение на физиката и мощта, той беше като Кристиано. По отношение на уменията, креативността и артистичността, Йохан беше като Меси", отбелязва Мигел Рейна, бивш вратар на Барселона, Атлетико Мадрид и испанския национален отбор по футбол.

"Кройф комбинираше и двата аспекта в играта. Мощ, скорост, невероятна смяна на ритъма... В един момент е на четвърта предавка и изведнъж превключва на пета или шеста. В това отношение той беше уникален. Уникална фигура и уникален характер."

Любопитното е, че Рейна познава отблизо уменията на Крал Йохан, който вкара точно срещу него онзи фантастичен гол с каратистки удар от въздуха през 1973 година, когато Барса печели с 2:1 срещу Атлетико Мадрид.

"Помня този гол. Но си го спомням с щастие, защото той го вкара срещу мен. Само Йохан Кройф беше способен да реализира такова попадение."

"След мача си говорихме и го питах дали не искаше да центрира, но той ми обясни, че все пак е опитал да вкара. Казах му го и тогава, че само той можеше да вкара този гол. Е, навярно сега и Меси, но по онова време Кройф беше единственият", добави Рейна.