Как успя Реал Мадрид да спечели Шампионската лига три поредни години? И защо Барселона отпадаше рано всеки път? Обективно и субективно Барселона беше по-добрият отбор за този период от време.

Отборът блести в Ла Лига през последните два сезона. Миналата година тимът завърши със 17 точки повече от Реал Мадрид. Към момента разликата в първенството е 13 точки в полза на каталунците.

По всичко личи, че Барса ще вземе още една титла, която ще бъде осма за последните 11 години. Късметът не е решаващ, защото броят на мачовете е достатъчно голям, за да елиминира този фактор.

"Ръцете" (разбирайте: мачовете) в "покера" изглеждат безкрайни и Барса ще вземе достатъчно на брой, за да триумфира. Защото играе играта по-добре от другите. До голяма степен заради Лео Меси. Дайте му достатъчно мачове и той ще спечели достатъчно от тях, за да ти осигури титлата.

Но Шампионската лига е друга игра. Това е турнир. И също като в покера, там се нуждаеш от други умения, за да спечелиш. Треньорът на Барса Ернесто Валверде беше казал, че в турнира на богатите може да се получи така, че само за 15 лоши минути да си аут. В Ла Лига оценката ти е поставена в края след ежеседмичен труд от първата до последната минута на сезона.

В турнирите като Шампионската лига отборите често предприемат големи рискове и крайният резултат невинаги съвпада с уменията. Дори най-добрите играчи често попадат в ситуация "50:50", дори те имат нужда от късмет. Дори те се нуждаят от лесен път към финала, както се случи на Реал Мадрид през 2016 година (б.р. "кралете" играха с Рома, Волфсбург и Манчестър Сити на елиминациите).

Твоят успех зависи от куп моменти. Няма значение дали играеш добре или не. Просто трябва да спечелиш големите моменти. В момента Барселона се учи как да прави точно това. На "Олд Трафорд" вчера отборът постигна първи успех в ситуация "50:50". И каталунците трябва да продължат да го правят, ако искат Ушатата.

На моменти играта на Барса изглеждаше нервна и разклатена, но представянето изглеждаше контролирано. Марк-Андре тер Стеген не трябваше да прави нито едно спасяване. Да, Барса се представи добре в защита заради страхотната игра на Жерард Пике и Юнайтед така и не получи добра възможност да отбележи.

Автоголът на Люк Шоу в 12-ата минута позволи на Барса да хване ръка при първото раздаване на картите. Остават още четири раздавания и всичко опира до следващата битка.

 

Материал на вестник "Спорт"
Превод на Gol.bg