Кике Сетиен се усмихна и после започна да се смее: "Няма как", каза той. Говореше от 12 минути и бе само на половината път, опитвайки да угаси пожара в клуба. Попитаха го дали вече не съжалява, че е станал треньор на Барселона. "Вярно е, че преди месец си стоях вкъщи и нямах проблеми, но това са благословени проблеми. Имам същия ентусиазъм, както винаги, а и същата воля, защото моят живот не бе никак лесен. Знаех, че тук ще се случват някои неща, последствията ще са огромни, но аз съм брулен от северния вятър. Затова не падам лесно!", увери Сетиен.

Никой не очакваше да му е лесно, но и никой не очакваше обратното - да е толкова тежко. Що се отнася до проблемите, има много такива. "По начало не е нормално да поемете отбор, който е на върха в класирането", обяви Кике, когато пристигна на 13 януари, но също така не е нормално много неща да се случват толкова бързо. 

Мащабът на най-новия проблем тепърва ще бъде преценен напълно. Какво се случи - неговият капитан публично призова на дуел спортния директор. Затова президентът на клуба Хосеп Мария Бартомеу разговаря с Ерик Абидал и Лео Меси в сряда. Той просто отчаяно искаше да възстанови спокойствието, но сякаш само отложи апокалипсиса. След дълга среща бе решено Абидал все пак да не бъде уволнен...

Преди да се появи Сетиен, бе потвърдено, че Луис Суарес ще бъде опериран и няма да играе 3-4 месеца. Те се разделиха с други двама нападатели (Карлес Перес и Абел Руис), за да съберат средства за привличането на друг такъв, но не успяха да подпишат с нито един. 

Карлес Аленя също си бе тръгнал, Жан-Клер Тодибо и Муса Уаге го последваха, но те все още не бяха събрали достатъчно средства. Независимо от това, убеден бе Сетиен, че Усман Дембеле ще влезе в ролята на ново попълнение. Трябваше да се върне към най-добрата си форма и да започне да "лети". Точно тогава обаче пак беда - гръмна новината, че Дембеле е скъсал сухожилие и няма да играе до края на сезона.

Съставът всъщност е по-слаб, а не по-силен, откакто Сетиен пристигна. Затова в сряда сутринта треньорът имаше само 16 души от първия състав на разположение за гостуването на Атлетик в Билбао. Просто това е всичко, което имат в момента. При това Юмтити трябваше да пътува сам, защото в същия ден бе призован да се яви в съда. Той бе обвинен в нанасяне на щети за близо 200 000 евро в апартамент, който бе наел. Иван Ракитич също призна през уикенда, че е недоволен от това как Барселона се опитва да се отърве от него. Агентите на Артуро Видал пък започнаха съдебни производства срещу клуба заради казус с неизплатени бонуси.

Ако смятате, че това не е било достатъчно, тепърва предстоеше голямата буря. Във вторник вечер Абидал даде интервю пред в. SPORT, в което заяви, че е оптимист, че Меси ще подпише нов договор, защото се чувства щастлив на "Ноу Камп". Този отговор обаче бе засенчен от други въпроси, които поставиха под съмнение твърдението дали Меси наистина се чувства щастлив в клуба. Най-вероятно е точно обратното.

Абидал заяви, че играчите са били недоволни при бившия треньор Ернесто Валверде и са отговорни за неговото уволнение. Той каза също, че футболистите не са работели много, а за Лео тези обвинения бяха нетърпими. Отдавна се знае, че аржентинецът притежава власт, която е най-голямата в отбора, но тя е обвързана и с отговорност. Ето защо по-малко от 90 минути след атаката на Абидал се появи и реакцията на Меси. Беше публична и недвусмислена, а разделението и негодуванието бяха изложени на показ пред всички.

В акаунта на Меси в Instagram бе нарисуван червен кръг около цитата на Ерик: "Доста играчи бяха недоволни и не работеха много". Под него Лео обвини Абидал в опетняване на футболистите и му отправи предизвикателство да назове конкретни имена. Меси в същото време е свикнал да поема повече отговорност, отколкото трябва, но може би затова не би приел точно тези обвинения. Мнозина смятаха, че Лео е прав, но дори тези, които подкрепяха тезата на Ерик, не смятаха за добра идея конфликтът да се разгласява чак толкова явно. Но пораженията вече бяха нанесени и събудиха най-големия страх: Меси е недоволен и може да напусне!

Меси разполага с клауза в своя контракт, която му позволява да си тръгне още в края на сезона - при това напълно безплатно! Както призна и самият Абидал (спортният директор), всичко, което трябва да направи Лео, е да предупреди за намеренията си още през май. Тогава клаузата може да влезе в сила. 32-годишният аржентинец много пъти е заявявал, че иска да остане в Барселона до края на кариерата си, но при определени условия. Най-важното от тях е лос кулес да имат силен отбор но в последните 5 години сякаш не е точно така. 

Освен това на самия Лео не му остава много време. През декември, когато му връчваха "Златната топка", той за първи път повдигна въпроса за пенсиониране. Затова е толкова важно да не нараства усещането, че последните му години на "Ноу Камп" са просто губене на време. И Меси не е имунизиран срещу това чувство. Той не е печелил Шампионската лига от 5 години и гледаше как Барселона така и не успява да изгради солиден отбор около него. 

Дали самият Лео е част от този проблем е много по-широк и сложен въпрос, но цяло едно поколение се оттегли, без да бъде заменено подобаващо. Имаше липса на посока и сигурност, четирима спортни директори и безброй съветници по време на този режим. И резултатът от всичко това - кадровият потенциал е все по-слаб, въпреки че бяха похарчени 1 милиард евро за трансфери след напускането на Неймар.

Атаката на Меси срещу спортния директор не идва изолирано. Навсякъде имаше малки признаци на недоверие в клуба и намеци за разделения, които се отваряха. Това е играчът, който, подписвайки последния си нов договор, не позира за снимка с президента, за да не го легитимира. И играчът, който каза на директора Хавиер Фаус, че не разбира нищо от футбол. Това бе по повод твърденията му, че не вижда причина защо Меси да не подписва нов договор всяка година.

Откакто Неймар напусна, усещането е, че клубът се стреми към нещо, което всъщност е изчезнало. Отчаяно се търси решение, което обаче никога не идва. И затова единственият отговор на проблемите се казваше Меси. Той бе онзи щит, зад който се криеха всички. Лео искаше да не носи цялата тежест, да има изграден екип около себе си, но вместо това винаги трябва да се чуди какво още трябва да направи. И защо винаги изглеждаше, че всичко зависи само от него. През последните седмици дори най-добрият му приятел Луис Суарес отсъства заради контузия. Това превръща Лео в още по-самотна фигура.

За капак през лятото Меси се усъмни в това дали наистина клубът е направил всичко възможно да върне Неймар обратно в отбора. Лео искаше бразилецът да бъде привлечен, но желанието му не бе изпълнено. А иронията в случая се крие в решението на проблема. Ако Абидал например бъде уволнен, това само би засилило идеята, че силата на Меси в клуба е твърде голяма.

Реакцията на Лео най-малкото показва, че се е почувствал засегнат. Някой го е посочил с пръст и много неща останаха скрити. Затова Меси пожела Абидал да каже имена. Може би наистина е имало футболисти, които не са били щастливи и не са работили достатъчно усърдно, но кои са те? Дали не става въпрос именно за Лео? "Не гледайте към мен", искаше да призове той. Аржентинецът намекна, че няма намерение да поема отговорност и за чуждите грешки. И най-вече - с думите си Лео даде ясно да разбере, че няма как да понесе да бъде обвиняван за цялата тази бъркотия, в която се е превърнал клубът.

 

Сид Лоу, вестник "Гардиън"