Първенецът на Испания Барселона беше детрониран в 37-ия кръг на сезона. Каталунците изненадващо загубиха с 1:2 от Осасуна, макар да играха двайсетина минути с човек повече.

Момчетата на Кике Сетиен останаха със 79 точки и кръг преди края твърдо завършват на втора позиция зад новия шампион Реал Мадрид (86 пункта), който днес победи Виляреал с 2:1. 

Гостите (11-и в таблицата с 49 точки) започнаха изненадващо добре на стадион "Ноу Камп" тази вечер и Хосе Арнаис провери рефлекса на Марк-Андре тер Стеген, който се представи на висота. На отсрещната врата Клеман Ленгле би силно, но неточно.

Четвърт час след началния съдийски сигнал Осасуна изненадващо откри резултата. Този път Хосе Арнаис не сбърка, получавайки подаване отляво от Первис Еступинан, след което силният му удар от движение прати кълбото в долния ляв ъгъл.

В средата на първата част Арнаис можеше да запише и асистенция, подавайки на Монкайола, но последният не успя да уцели вратата. Барса отвърна с прекрасно изпълнение на Лионел Меси, при което аржентинецът прехвърли стената, но топката се отби в гредата!

Меси стреля покрай гредата при ново изпълнение на пряк свободен удар, а към края на първата част Лео отново предизвика смут в отбраната на гостите, но без успех.

Малко след почивката попадение на Мартин Брейтуейт беше отменено заради засада на Меси, който продължаваше да тормози отбраната на Осасуна. Аржентинецът първо стреля високо, а след това негов удар беше спасен от Ерера. На отсрещната врата пък тер Стеген отказа Монкайола.

Логичното се случи малко след изтичане на час игра, когато Меси реализира 23-ото си попадение за сезона в Ла Лига. Лео отново застана зад топката при пряк свободен удар и този път намери горния ляв ъгъл.

Не след дълго второ попадение на Барса беше отменено заради засада, като този път зад защитата беше останал Луис Суарес, вкарал топката в мрежата с ефектно изпълнение.

Четвърт час преди края на редовното време Осасуна остана с човек по-малко заради червен картон на Енрик Гайего, който първоначално беше декориран само с жълт картон, но реферът получи жокер от VAR. До края Барса натискаше, но така и не стигна до почетна победа в един оказал се разочароващ за клуба сезон в Испания.

Нещо повече - в 94-ата минута Осасуна стигна до сензационната победа с гол на Роберто Торес, който се възползва от грешката на Бускетс и подаване на Барха.

Барса можеше да стигне до изравнителен гол минута по-късно, но Луис Суарес нацели гредата след подаване на Меси.


Барселона - Осасуна 1:2
 

0:1 Хосе Арнаис - 16'
1:1 Лионел Меси - 62'
1:2 Роберто Торес - 94'