Бившият президент на Барселона Сандро Росел (роден на 6 март 1964 г.), който прекара 643 дни в затвора по обвинение за пране на пари, даде интервю пред каталунския вестник L'Esportiu. В него той скочи на футболистите, обвинявайки ги, че имат прекалено много власт на "Ноу Камп".


Г-н Росел, вече 17 месеца сте на свобода. Какво се случи?
- Много по-добре е, отколкото вътре в затвора. Наскоро се навърши една година, откакто оправдателната присъда бе потвърдена от Апелативния съд. Така се чувствам свободен не само физически, но и ментално.

Кога се чувствахте по-щастлив - когато ви пуснаха от затвора или когато ви оправдаха по делото?
- Щастието е брутално, когато излезеш от затвора. Зад решетките задържането е само тялом. Ако се дадеш и духом, значи затворът те е победил. Мъртъв си! Ние обаче успяхме да останем свободни духом дори зад решетките.

Във вашата книга говорите отворено за конспирация срещу вас?
- Ами вие как мислите? Един прокурор изведнъж се събужда сутринта и решава да разследва бизнесмен, който е бил президент на Барселона, за нещо, което се е случило 12 години по-рано в Бразилия между чужди компании с частни пари. Без никакви оплаквания, без никой да се чувства излъган!? Всички бяха доволни от сключените договори, които бяха легални, платени по банков път и декларирани в хазната. Защо тогава да отваряме дело и да вкарваме някого в затвора за 2 години? Странно, нали?

Говорите и за фалшиви доказателства?
- Не мога да кажа, но намериха плик с пари, които не са мои, когато започнаха да претърсват къщата ми. Пазя си парите в сейф, който имам, а не в килера. Някой ги беше оставил, не мога да кажа кой, защото нямам доказателства. Ставаше дума за 5000 евро. Изсипаха ги на масата, записаха ги и ги пуснаха по телевизията, за да се създаде обществено мнение срещу мен. Всичко беше подготвено... Но няма съмнение, че президентът на Барса е бил и винаги ще бъде обект на преследване. Не съм първият шеф на клуба, който е попадал в такова положение. Един преди мен беше застрелян, друг също лежа зад решетките. Ако погледнете всички клубове и президенти, които са били преследвани, ще видите, че тези от Барса печелят с разлика. И това ще продължава да се случва. Понякога преследването е на данъчна основа, както се случи с мен, но може да бъде и медийно, както е сега с Бартомеу. Ако си президент на Барса, трябва да знаеш, че в най-добрия случай ще бъдещ обект на данъчни разследвания. Нека хората, които се кандидатират, да го знаят, защото мен ме вкараха в затвора без дело и без доказателства.

В каква ситуацията са жалбите, които сте подали. Търсите и обезщетение...
- Да, 29.7 милиона евро. За нанесени щети. Това е към държавата. Жоан Бесоли пък настоява за повече от 2 милиона. Нашите доказателства са базирани на документи, а не на предположения.

Кое беше най-голямото ви притеснение в затвора?
- Семейството, особено родителите ми. Поради тяхната възраст. Докато бях вътре, видях четирима или петима затворници да губят баща или майка. Казваха им го по телефона. Един от тях загуби дъщеря.

Това ви се случи, защото бяхте президент на Барса?
- Със сигурност. Убеден съм. Ако не бях президент на Барса, нищо нямаше да се случи.

Какво мислите за ситуацията в Каталуня?
- Аз съм активист за независимост на Каталуня, така са ме възпитали, но има много неща, с които не съм съгласен. Няма свобода на изразяване, каталунската телевизия цензурира документалния филм по моя случай. Аз съм от тези 50 процента, които искат независимост, но никога не може да наложите 50% над останалите 50%. Нужни са повече хора. Засега това не е достатъчно. Може би трябва да сме две трети, както е в устава на Барса. Друг аргумент: лидерите, които трябва да ни доведат до независимост, се бият помежду си за лични интереси. Освен това трябва да кажа, че фискалната политика в Каталуня прогонва предприемачите. Плащам 70% от моите доходи под формата на данъци. Това не се издържа. По този начин няма да направим голяма страна, защото работодателите ще напуснат.

Вие лично получихте ли достатъчно подкрепа?
- Получих доста писма от много хора, но като цяло мисля, че институциите, медиите и политиците ме презираха.

Ами от Барса?
- В началото беше трудно и аз го разбирам. Не знаете дали трябва да подкрепяте човек като приятел или като институция. Когато Бартомеу дойде да ме види, аз му казах, че ще ми хареса повече институционалната подкрепа. Точно както АNC подкрепи Жорди Санчес, а Оmnium - Жорди Куишарт.

Как гледате сега на отбора от спортна гледна точка?
- Вярвам, че сега не е нужно да се прави революция. Няма как да стане поради пазарни и икономически причини. По-скоро точната дума е дълбока еволюция. От това се нуждае Барса. Съставът трябва да бъде подновен. Не целия, но голяма част от него.

Харесвате ли Шави като бъдещ треньор на Барса?
- Когато работи в европейски отбор, мога да кажа дали става. Харесвам го като човек, харесвам концепциите му, както и каталунството, което има... Като треньор не мога да коментирам. Той има основата да успее, но сега е рано да се каже.

А какво мислите за Сетиен?
- Той просто пристигна в Барса в много труден сезон.

Ами защо Гуардиола напусна?
- Защото вече беше изпразнен. Той сам си го каза.

Трябва ли Меси да подпише нов договор?
- Да, защото аз го познавам и той е достатъчно честен, обича клуба. Сам ще реши да спре, когато види, че вече не може да бъде от полза с нищо.

Как може Барса с Меси да не е печелил Шампионската лига толкова дълго?
- Шампионската лига е турнир, който понякога не се печели от най-добрия отбор. Можеш да си №1, но да имаш само един лош ден и да отпаднеш. Така се случи при нас срещу Рома и Ливърпул.

Смятате ли, че играчите командват в Барса?
- Да, прекалено.

Бихте ли взели Неймар?
- Да, но с два договора - един за спорт и един за поведение. Неймар е най-добрият в света след Меси.

Грешка ли беше да си тръгне от Барса?
- Абсолютно. Това беше негова историческа грешка. Барса и Неймар загубиха. Щеше да бъде на една крачка от това да бъде най-добрият в света.

Как оценявате Бартомеу?
- Като цяло добре. Като постижения е вторият президент с най-много отличия в историята на клуба. А първи не е Лапорта. Лапорта е трети. При това първите му титли бяха спечелени с отбор, който Кройф не искаше. Махна нидерландците и взе бразилци, а Кройф искаше тримата с А - Аймар, Албелда и Аяла.

Наясно ли сте, че толкова много вътрешни войни нараняват клуба?
- Ще трябва да направим паметник на президента, който успее да обедини Барселона! Следващите избори ще бъдат като масово клане, голяма война. Не го ли виждате вече? Ще има кръв и огън. За щастие, обещах на майка ми, че няма да се кандидатирам отново. Лапорта? Съветвам го да не се явява. Вторите части никога не са добри.

 

Феран КОРЕАС, L'Esportiu
Превод на "Тема спорт"