Президентът на Барселона Хосеп Мария Бартомеу може да се озове в затвора заради голямата звезда на каталунците Лео Меси. Шесткратният носител на Златната топка прави и невъзможното да напусне "Ноу Камп".

Фаворит за подписа му е Манчестър Сити, който се опитва да го вземе като свободен агент. За целта аржентинският гений се възползва от специална клауза в договора си. Тя гласи, че на 10 юни или след финала в Шампионска лига, може да си тръгне без пари. Датата мина отдавна, но адвокатите на Меси се позовават на удължаването на сезона заради пандемията от коронавирус.

Откупната му клауза е 700 милиона евро и Бартомеу ще прави и невъзможното, за да успее да задържи Меси или поне да получи огромната сума от бъдещия клуб на аржентинеца.

Според испанския журналист Гилем Балаге, който е едно от най-сериозните имена в медиите на Пиренейския полуостров, има две основни причини, заради които Бартомеу ще се бори до последно за аржентинеца. Една от тях е свързана с това, че президентът на Барселона може да отнесе сериозна финансова санкция и дори да попадне в затвора.

"Една от причините Бартомеу да не иска да изпусне Меси е свързана с това, че следващият президент на клуба или дори всеки нов притежател на сезонен билет може да го осъди заради неправилно управление на активите на клуба. Това може да доведе до сериозна финансова глоба за 57-годишния предприемач, а дори и може да го прати в затвора", пише Балаге.

Следващите президентски избори в Барселона ще се проведат през март догодина.  Бартомеу отказа да напусне по-рано поста си, въпреки че за това имаше масови призиви след срамната загуба с 2:8 от Байерн на 1/4-финалите на Шампионската лига.

"Другата причина е свързана с това, че Бартомеу може да се окаже човек, който не държи на думата си, а това е удар по неговия личен престиж. При назначението на Роналд Куман за треньор, президентът на Барселона е обещал, че наставникът ще има Лео Меси в състава си за следващия сезон", допълва испанският журналист.