Лионел Меси в крайна сметка остава в Барселона, но не може да се каже, че с това напрежението на "Ноу Камп" е потушено. Дори напротив. Ситуацията остава тежка и непредвидима. Клубът преживя най-кошмарното си лято, а напрежението ескалира след уникалния срам срещу Байерн в Шампионската лига (2:8). Президентът Хосеп Мария Бартомеу е изправен пред нестабилност на всички нива, а имиджът на клуба пострада сериозно заради последните драматични събития.

Със сигурност следващите няколко месеца отново ще бъдат бурни за каталунците, при положение че в рамките на сезон 2020/21 ще се проведат и президентски избори. На терена светлините на прожекторите ще бъдат насочени върху мегезваздата Лео Меси. След 2:8 от Байерн аржентинецът публично обяви, че иска да напусне като свободен агент, но ръководството не му позволи да го направи, позовавайки се на вече невалидната клауза в контракта на Бълхата. Сагата продължи и Лео обвини Бартомеу в лъжа. Той отправи и остри критики към шефовете на клуба за липсата на адекватен спортен проект. След изявлението на футболиста пред Goal.com вече е абсолютно ясно, че отношенията между него и президента не са никак добри.

Предстоящата година е последна в договора на Лео Меси, което означава, че сезон 2019/20 може да се превърне в прощалния танц на аржентинеца с екипа на блаугранас. След загубата с 2:8 от Байерн бе анонсирана мащабна революция на всички нива. На фона на всички скандали някак встрани от вниманието остана и важната подробност, че начело на първия тим вече е новият треньор Роналд Куман. Той замени уволнения Кике Сетиен. Нидерландецът не бе първа опция за ръкововството, но кандидатурата му излезе на преден план, тъй като легендата Шави Ернандес за пореден път отложи завръщането си на „Ноу Камп”.

От състава вече си тръгна Иван Ракитич, очаква се Артуро Видал и Луис Суарес също да го последват. Все по-важна роля в състава ще бъде поверена на младия Ансу Фати. Нов шанс да се докаже ще получи Филипе Коутиньо, който се завърна след наем в Байерн. Антоан Гризман и Усман Дембеле все още са загадка и поне на този етап не оправдават големите суми, които бяха платени за тях съответно на Атлетико Мадрид и Борусия Дортмунд. Завръщането на Неймар за второ поредно лято се оказа неосъществен блян. На практика единственият нов в момента е Миралем Пянич, а към него трябва да добавим младите Тринкао (20 г.), Матеус Фернандес (22 г.) и Педри (17 г.), които бяха купени като инвестиция в бъдещето.

Задачата на новия треньор Куман със сигурност се очертава да бъде изключително тежка, тъй като загубата от Байерн с 2:8 ще тежи още дълго на целия клуб. Скандалът с Меси също поставя бъдещето на Барса на карта, но самият Лео призова в своето интервю: „Сега отборът вече се нуждае от нови хора, по-млади играчи. Смятах, че моята ера вече е приключила”, призна той. Но дали мегазвездата не е подготвил още поне един незабравим шедьовър с екипа на Барселона? И способен ли е Лео да поведе младите момчета към нови хоризонти под ръководството на Куман? Феновете се страхуват, че може би вече е прекалено късно. Поне на фона на всичките скандали, които се случиха през кошмарното лято...

 

Материал на "Тема спорт"