Атлетико Мадрид води с 10 точки на върха срещу Барселона и Реал Мадрид, а историята сочи, че на този етап в Ла Лига подобна разлика никога не е била заличавана.

Спечелените 50 точки за 19 мача от армията на Чоло подобряват дори постиженията на Жозе Мауриньо от сезона на рекордите при Белия балет (2011/12), но все пак дюшекчиите останаха зад паметната кампания на Тито Виланова начело на каталунците. 

Тогава Барса имаше 55 точки за 19 кръга. Шест пъти някой отбор е стигал до 50 пункта на полусезона и само веднъж той не е ставал шампион. Случи се на Барса при Тата Мартино през 2013/14, но тогава Атлетико също имаше 50 при изиграването на половината мачове.

Интересното е, че Атлетико повтаря шампионския си график. Имаше същия брой точки, когато спечели титлата през 2013/14. Трябва да се случи колосален колапс, за да могат Луис Суарес и компания да профукат аванса си, а основните конкуренти най-после да започнат да печелят с постоянство.

Букмейкърите вече дават коефициент 1.18 за титла на Атлетико и на практика отписаха другите два тима (Барса е със 7.00, а Реал с 8.00), но все пак играчите на Чоло трябва да внимават, пише "Тема спорт". Нужно е да припомним, че само преди година Реал Мадрид спечели 12 точки повече от Атлетико от 20-ия кръг нататък, въпреки че лос колчонерос също се представяха сравнително добре след кризата с коронавируса.

Както е известно, Атлетико сега е с мач по-малко в сравнение с Барса и Реал, което на теория може да направи разликата 13 точки - рекорд в историята на дюшекчиите. До момента най-много те са водели на върха през 1995/96 при Радомир Антич (11 пункта пред втория).