Барселона очаквано победи Уеска с 4:1 в двубой от 27-ия кръг на испанската Ла Лига, игран на стадион "Ноу Камп".

Момчетата на Роналд Куман изиграха силно първо полувреме и откриха резултата в 13-ата минута чрез ново приказно попадение на Лионел Меси, при което топката на два пъти се отби в напречната греда.

Антоан Гризман удвои с нов страховит снаряд от дистанция, а напречната греда спаси гостите на два пъти при шутовете на Жорди Алба и Френки де Йонг. Точно преди паузата обаче реферът върна интригата и отсъди смехотворна дузпа за гостите, а Рафа Мир намали от бялата точка.

Осем минути след почивката Оскар Мингеса върна аванса от два гола на своите с първото си попадение за вицешампионите. В 90-ата минута Меси довърши гостите с нов гол извън пеналта, като това беше неговото 21-о попадение в шампионата през кампанията.

Така вторият в таблицата Барселона събра 59 точки и изостава само с четири от лидера Атлетико Мадрид. Уеска е на дъното с 20 пункта.


Преди срещата капитанът на каталунците Лионел Меси получи приза за футболист №1 на месец февруари, а след началния съдийски сигнал официално стана №1 по брой (767) изиграни мачове в историята на Барса. Точно с толкова остана халфът Шави.

Гостите отправиха първия точен удар и Рафа Мир беше точен, но Марк-Андре тер Стеген не беше затруднен. Играта на "блаугранас" нямаше нужната острота и измина известно време, докато се стигне до стрелба към вратата на Алваро Фернандес, но той парира тупалката на Сержиньо Дест.

Във фаталната за Уеска 13-а минута шесткратният носител на Златната топка Меси отбеляза невероятно попадение. Той финтира съперник и стреля майсторски около дъгата, при което топката се отби в напречната греда, тупна на земята, отново се удари в напречната греда и влетя в мрежата. За Лео това беше гол №660 за Барса във всички турнири.

Меси имаше още една възможност малко след това, но би горе с десния крак. Вече към средата на първото полувреме Пабло Мафео навърза защитата на Барса и стреля точно в долния ляв ъгъл, но тер Стеген спаси с върха на пръстите си.

Жорди Алба разтресе напречната греда в 33-ата минута, но малко след това домакините все пак удвоиха след нова прецизна стрелба от дистанция. Този път снарядът беше на Антон Гризман, а топката се заби в горния ляв ъгъл.

Напречната греда спаси Уеска и при прехвърлящия удар на Френки де Йонг, а преди паузата гостите получиха смехотворна дузпа за нарушение-фантом на тер Стеген. Рафа Мир пое отговорността и безцеремонно вкара в десния ъгъл.

Правдата все пак възтържествува осем минути след началото на втората част, когато защитникът Оскар Мингеса вкара първото си попадение за Барса. Той се извиси при центриране отляво на Меси и засече безпощадно с глава.

Спящата защита на Барса можеше да върне Уеска отново в мача, но Рафа Мир този път направи пропуска на сезона. Той чакаше на далечната греда, топката "кацна" на главата му, но той реши да вкарва с гърди и направи невъзможното като прехвърли вратата!

Към средата на второто полувреме темпото на игра спадна драстично и домакините вече видимо не си даваха зор, а техният противник не разполагаше с нужната класа, за да успее да върне интригата при някоя от атаките си.

В 90-ата минута Меси отново вкара около дъгата. Този път той имаше късмет, защото топката рикошира в крак на съперник и влетя в долния ляв ъгъл.

Барселона - Уеска 4:1

1:0 Лионел Меси - 13'
2:0 Антоан Гризман - 35'
2:1 Рафа Мир - 45'+4, дузпа
3:1 Оскар Мингеса - 53'
4:1 Лионел Меси - 90'