Испанският вицешампион Барселона изненада с официална позиция, с която защити участието си в европейската Суперлига.

"Блаугранас" поискаха допълнително време, за да анализират недоволството от последните дни. Според Барса решението за оттегляне би било прибързано, макар че почти всички от останалите 12 учредители вече се отказаха от мащабния проект.

Ето и цялото изявление на Барса:

"Барселона споделя виждането на повечето големи европейски футболни клубове и още повече предвид настоящия социално-икономически климат, че има нужда от структурни реформи, които да гарантират финансовата устойчивост на световния футбол чрез подобряване на продукта, който се предлага на феновете по целия свят и чрез консолидиране и дори увеличаване на фен базата, на която се поддържа този спорт, което е неговата опора и най-голямата сила.

В този контекст Съветът на директорите на Барселона прие незабавно спешното предложение да бъде част от основателите на Суперлигата, състезание, предназначено да подобри качеството и привлекателността на продукта, предлаган на футболни фенове и в същото време и като един от най-неотменните принципи на Барселона, търсят нови формули за солидарност с футболното семейство като цяло.

Решението беше взето с убеждението, че би било историческа грешка да се откаже възможността да бъдем част от този проект като един от неговите членове-основатели. Като един от най-добрите клубове, нашето намерение винаги ще бъде да бъдем сред първите, като това е неразделна част от идентичността на клуба и неговия спортен, социален и институционален дух.

Във всеки случай, ФК Барселона, като клуб, който винаги е бил и винаги ще бъде собственост на всеки един от неговите членове, изрично си запазва правото да представи такова важно решение до окончателното одобрение на своите компетентни социални органи след внимателно и много необходимо проучване на предложението.

Предвид обществената реакция, която проектът генерира в много и различни сфери, няма съмнение, че ФК Барселона оценява, че е необходим много по-задълбочен анализ на причините, които са предизвикали тази реакция, за да се преразгледа, ако е необходимо и до необходимата степен, предложението, както е формулирано първоначално и всички тези въпроси да бъдат решени в полза на общия интерес на футболния свят. Такъв задълбочен анализ се нуждае от време и необходимото спокойствие, за да се избегне предприемането на грешни решения.

Считаме, че е също толкова важно да подчертаем факта, че съдът вече е гарантирал спешна правна защита, както е поискано, като по този начин потвърждава правото на инициатива от страна на клубовете основатели на Суперлигата. В тази връзка ФК Барселона счита, че би било неправилно необходимият процес на размисъл и дебат да бъде установен при неоправдан натиск и сплашване.

Въпреки че е напълно наясно с важността и интереса, повдигнати от този въпрос, както и необходимостта да се действа винаги с максимална прозрачност, ФК Барселона ще действа по всяко време с дължимата предпазливост и моли за най-голямо разбиране, уважение и най-вече търпение сред привържениците на ФК Барселона и общественото мнение като цяло."