От всички 53 играчи в съставите на Аржентина и Бразилия за тазгодишния финал на Копа Америка, само един е бил част от миналия голям финал между двете велики футболни сили. Лионел Меси отпразнува 20-ия си рожден ден малко преди "Албиселесте" да постави началото на своята кампания в Копа Америка през 2007 година.

Тогава, на турнира във Венецуела, Меси взе участие във всички мачове в звездния отбор на Алфио Базиле и записа голове на четвъртфинала и полуфинала, за да помогне на Аржентина в похода към трофея. Но Бразилия имаше други планове. 

Селекционерът Дунга беше подбрал състав от подгласници на големите звезди и беше оставил Роналдиньо, Роналдо и Кака вкъщи.  Вместо тях, с екипа на "Селесао" се изявяваха играчи като Вагнер Лав и Жулио Баптиста-Звяра, подпомогнати от обещаващи таланти като Робиньо и Дани Алвеш, на които им предстояха знаменити кариери в големия футбол.

Аржентина пък имаше не само младия Меси, но и далеч по-опитните Хуан Роман Рикелме, Ернан Креспо, Пабло Аймар и Карлос Тевес - но надеждите на всички тях бяха разбити категорично. Независимо от петте поредни победи дотогава в турнира, аржентинците бяха разбити с 3:0 в първия от четирите големи финала, които Меси е загубил с националния си тим досега.

14 години по-късно Лео е играеща легенда, капитан и символ, а каквото и да се каже за кариерата му ще е малко. Той отново е в блестяща форма и е играч №1 на настоящата Копа Америка с 4 гола и 5 асистенции. На пътя му отново стои Бразилия, но сега бразилците са фаворити, защото са домакини, защото от пет години са непобедени в мачове на своя континент и защото поне на хартия разполагат с по-завършения състав.

Само че ролята на аутсайдер може да проработи в полза на Меси и компания, които израстват във всеки следващ мач под ръководството на Лионел Скалони. Рано или късно нещата във футбола се обръщат и съдбата ще се реваншира за нещастията на "Албиселесте" на Копа Америка. Да не забравяме, че Аржентина игра в два от последните три финала на тази надпревара и загуби два пъти поред от Чили с дузпи през 2015 и 2016 година. След второто поражение Меси не издържа и обяви оттеглянето си.

"За мен националният тим приключи. Направих всичко, което можах. Бях на четири финала и боли, че не съм шампион нито веднъж. Труден момент е за мен и за отбора, трудно ми е да го кажа, но приключих с отбора на Аржентина", промълви тогава той.

За щастие, емоционалното му решение се оказа само временно. Сега геният вече е на 34 и възможностите му да спечели нещо значимо с Аржентина намаляват. Тази Копа Америка може да се окаже най-добрият шанс за човека, когото милиони смятат за ненадминат, но и когото много аржентинци все още поставят зад Диего Марадона в историята на аржентинския футбол. Меси осъзнава по-добре от всички, че времето му свършва.

Реалистично, за него може да има още един шанс да спечели Световно първенство - през 2022 г. в Катар. Не е невъзможно и да се завърне за още една Копа Америка през 2024-та, когато вече ще е на 37. Тогава ще отбележи цели две десетилетия в мъжкия национален тим.

Със сигурност у него ще остане поне едно огромно съжаление в кариерата - загубеният финал на Мондиал 2014 срещу Германия. За Аржентина пък, за тази голяма футболна нация с всичкия талант на свое разположение, едно цяло поколение без триумф на Копа Америка е същинска трагедия. За последно страната спечели надпреварата едва през 1993 г.

Но след всички изживени разочарования с националния отбор, след отказването си и последвалото завръщане, след като години наред носеше Аржентина на гърба си, Лео все още не се отказва. И ако триумфира на "Маракана" в ранните часове на неделя, той ще постави нов категоричен аргумент в дебата кой е най-великият футболист в историята.

Меси вече ще притежава дълго липсвалия му голям трофей с националния тим - също като Кристиано Роналдо с неговата европейска титла с Португалия преди пет години.

Пеле и Марадона остават носители на световни купи със страните си, но пък не могат да съперничат на Меси с постиженията си на клубно ниво. Затова предстоящият финал е толкова огромно събитие както за феновете на Лео, така и за критиците му.

В Бразилия вече се зароди скандал, тъй като част от сънародниците на Неймар ще викат против собствената си страна, само и само най-после да видят Меси да триумфира с екипа на Аржентина. Проблемът е, че "Селесао" има способността да разбива мечти, точно както преди 14 години. Ще успее ли и този път? 

Материал на webcafe.bg