Съдия Мария Тардон от Националния съд на Испания е разгледала жалба, подадена от физическо лице срещу футболиста Лео Меси и няколко членове на семейството му за предполагаеми престъпления срещу публичните финанси и пране на пари чрез неговата фондация, съобщи „Мундо Депортиво”.

Магистратът посочва, че след „особено сложно и изчерпателно разследване“ от почти две години не е доказано съществуването на каквато и да е престъпна дейност, за каквато прокуратурата съобщава в жалбата. Съдията приема, че фондацията „Лео Меси“ не е инструмент, използван от обвиняемия за отклоняване на средства, за да се избегне плащането на данъци, както твърди жалбоподателят Федерико Ретори.

Магистратът обяви, че чрез документацията, предоставена от "Фондация Меси", се доказва, че жалбоподателят не е имал трудови правоотношения с нея в този момент и добавя, че не е доказан и всеки друг вид договорно правоотношение, от което могат да възникнат вреди за него, пише "Труд".

Съдията заключава, че не само не е доказано, че жалбоподателят е претърпял каквито и да е щети, „но евентуално е установено, че нередностите, на които се позовава в жалбата си, "не съществуват“ след проведените процедури и след анализ на докладите на данъчната агенция , Каталунския протекторат на фондациите и на Фондация Меси. Магистратът припомня, че „предвид ниската надеждност на жалбоподателя беше договорено да се извърши изчерпателно разследване на действията на Фондация Меси в Испания“.

При проверката става ясно, че фондацията има предложение за сътрудничество в проект за борба с детската смъртност в Сиера Леоне, който трябваше да ръководи асоциацията „Por un good path“, която жалбоподателят е председателствал, но „е бил разочарован”. Причината е, че правителството на Сиера Леоне парализира проектите в страната поради епидемията от ебола, която е обявена на 8 септември 2014 г.

Ретори, който не информира фондация „Лео Меси” затова, вече е получил сто хиляди евро в две дарения, за да плати проекта и е злоупотребил с доверието на Меси и семейството му. Съдията добавя, че въпреки липсата на комуникация, той е получил от фондацията ново дарение от 50 000 евро, предназначено за проекта, който вече не е съществувал през юни 2015 г. Съдията припомня, че жалбоподателят е декларирал, че е дошъл да заведе дело срещу фондация „Лео Меси“, за да получи пълния размер на разходите за проекта, но е оттеглил жалбата си, след като е постигнал споразумение.