Днес следобед отборите на Барселона и Реал Мадрид ще се изправят един срещу друг в 247-то издание на Ел Класико - най-очакваният и гледан футболен мач в света.

Програмата отреди двата гранда на Испания да се срещнат в ранен етап от сезона в Ла Лига, така че двубоят на "Ноу Камп" няма да е с ключова роля в битката за титлата, но ще е много важен и за двата тима, които се намират в колебливо състояние.

След напускането на легендата Лионел Меси и огромните финансови проблеми Барселона е в много тежка ситуация, а стартът на сезона бе повече от лош за каталунците, които заемат седмо място в класирането с 15 точки от осем мача.

Не по-добре се справя тимът на Роналд Куман в Шампионската лига, където минималният успех над Динамо Киев през седмицата донесе първите три точки на Барса в груповата фаза след две поредни загуби от Байерн Мюнхен и Бенфика с 0:3. Куман се намира под огромно напрежение и постоянно е спряган за уволнение, но добрата новина за него е, че за първи път през кампанията Барселона е в серия от две поредни победи.

Реал Мадрид се справя по-добре след завръщането на Карло Анчелоти на "Сантяго Бернабеу", но 13-кратните европейски шампиони са непостоянни в изявите си.

В последните си мачове Кралският клуб последва нулево равенство с Виляреал със загуби от молдовския Шериф Тираспол в Шампионската лига и Еспаньол в Ла Лига, преди тимът да се завърне на победния път с успех с 5:0 над Шахтьор Донецк. Нападателят на Реал Карим Бензема се намира в страхотна форма и има 12 гола в 12 мача през сезона, но отборът на Анчелоти не е достатъчно убедителен до момента и заема трето място в класирането със 17 точки.

Букмейкърите определят Реал Мадрид за фаворит в двубоя, но каталунците ще са мотивирани да покажат, че излизат от кризата, а една победа в Ел Класико би ги изпратила пред големия им съперник в класирането.

За Барселона готов за игра вече е централният нападател Серхио Агуеро, който влезе от пейката в последните два мача, както и Ансу Фати, който намира формата си след дълго отсъствие от терените, но Педри и Роналд Араухо най-вероятно ще пропуснат двубоя, а Мартин Брайтуайт и Усман Дембеле твърдо са аут.

Жорди Алба получи лек проблем в стъпалото в мача с Динамо, но би трябвало да е в стартовите 11. За Реал след дълго отсъствие в игра се завърна защитникът Ферлан Менди, но под въпрос са Дани Карвахал и Еден Азар. Гарет Бейл, Дани Себайос, Иско и Лука Йович със сигурност няма да играят на "Ноу Камп".

Барселона посреща Реал Мадрид в неделя от 17:15 часа българско време.

Очаквани състави:

Барселона: Тер Стеген, Роберто, Пике, Гарсия, Алба, Бускетс, Френки де Йонг, Гави, Дест, Ансу Фати, Депай;

Реал Мадрид: Куртоа, Менди, Алаба, Едер Милитао, Фернандес, Каземиро, Кроос, Модрич, Винисиус, Валверде, Бензема.