Цар Футбол не помни такава нощ! Отбори, ставали общо 27 пъти европейски шампиони, се сринаха. Величия като "Реал" (13 титли) и "Барселона" (6), като "Байерн" (5), "Ювентус" (2) и "Марсилия" (1) ближат дълбоки рани.

Най-страшно е в Каталуния. Изпадналата във финансов колапс "Барселона" освободи от мъките Роналд Куман. Героят от първата титла в Шампионска лига през 1992 година е уволнен след 0:1 от "Райо Валекано". Само четири пъти Куман спечели в първите 10 кръга а отборът е на срамното 9-о място.

"Барса" не е печелил на чужд терен от 4 двубоя, а в три от тях не вкара и гол. В символ на провала се превърна новопривлеченият Мемфис Депай, изпуснал дузпа за първи път от 11 удара от бялата точка. А екзекутор стана някога славният голмайстор Радамел Фалкао. На 35 години и 259 дни Тигъра от Колумбия е най-възрастният с четири или повече попадения в първите си шест срещи в един клуб от Примера дивисион през новия век.

Куман бе привикан преди година и половина да се оправи с Лео Меси и да изгради нов отбор. Вместо това ситуацията с всеки ден се влошаваше. Под ръководството на Куман дойде и най-големият кошмар - 2:8 от "Байерн" преди година. "Барса" ще покани друг свой бивш герой в лицето на Шави, който сега води катарския "Ал Сад". Брилянтният халф с 4 титли в Шампионската лига е само на 41 години и никога не е бил наставник в друг тим.

"Реал" се усмихна седмица по-рано с 2:1 над "Барса" в Ел Класико, но показа, че трудните времена не са си отишли с 0:0 у дома срещу "Осасуна". Отборът от Памплона взе точка на "Сантяго Бернабеу" за първи път от 2005 година. А "Реал" направи две поредни нулеви равенства у дома за четвърти път в историята си и за първи от 1996-а. Двубоят с "Осасуна" дойде ден, след като треньорът Карло Анчелоти пред медиите каза, че не пуска най-скъпата покупка Еден Азар, защото има много по-добри от него.

"Сигурен съм, че Куман ще има успешна кариера - каза Анчелоти. - Уволнението е част от професията, много пъти съм го преживявал. Но съм здрав, щастлив и отново на работа."

Ако имаше футболно чудо, то се случи в Мьонхенгладбах. За първи път в историята си местната гордост "Борусия" отстрани "Байерн" за купата. Не, не го отстрани - унизи го с 5:0! Баварците не помнят подобен кошмар от 1:7 срещу "Фортуна" (Дюселдорф) преди 43 години в мач от Бундеслигата. И за втори път поред "Байерн" отпада от турнира още на осминафиналите. "Борусия" има още едно 5:0 над баварците, но за първенство през 1974-а. Антирекордът на "Байерн" е 0:7 от "Шалке" на 9 октомври 1976 г.

"Унищожиха ни от първата до последната буква на азбуката", призна нападателят Томас Мюлер. "Шокирани сме, не бяхме на терена - изригна спортният директор Хасан Салихамиджич. - Това беше колективен блекаут. Необяснимо!"

На пейката отново не бе болният от коронавирус треньор Юлиан Нагелсман. А най-желаният от него през лятото футболист - френският защитник Дайо Упамекано, помагаше на "Борусия" да вкара при почти всяка контраатака. А за капак контузия получи националът Леон Горецка, не се знае кога ще се върне на терена.

В нощта на екзекутираните титани славно място зае и "Ювентус". В Торино дойде "Сасуоло" и съблече "Старата госпожа" - 2:1. За едва трети път, откакто се дават 3 точки за победа, "Юве" има три поражения в първите 10 кръга. В този период най-титулуваният тим в Серия А има 12 допуснати гола, което за последно се случи през 1992-а.

"Никога повече не трябва да повторим такова представяне - каза треньорът Максимилиано Алегри, който се върна на кормилото през лятото. - Когато виждаш, че не можеш да спечелиш един мач, трябва да се постараеш да не го загубиш. Не е психически проблем, а ментален. Миналия кръг срещу "Интер" бяхме много по-спокойни." В последната минута пирон в ковчега на "Ювентус" заби Максиме Лопес.

"Манчестър Сити" все още мечтае за първа титла в Шампионската лига, но вече от много сезони е сред големите фаворити. Уж перфектният тим на Пеп Гуардиола загуби първи мач в купата на английската лига от пет години насам и след три поредни трофея в турнира. "Уест Хем" изхвърли "гражданите" след изпълнение на дузпи - 5:3. Единствено младият национал Филб Фоудън не вкара своя удар. Мачът завърши 0:0.

В миналия кръг "Уест Хем" почерни и другата част на Манчестър - 1:0 срещу "Юнайтед" на "Олд Трафорд". В 21 поредни срещи "Сити" продължаваше напред до трофея. Последната загуба бе от "Манчестър Юнайтед" преди 1827 дни - на 26 октомври 2016 г. След нея "гражданите" вкараха 59 гола и допуснаха само 15. "Сити" спря и друга блестяща серия - от седем поредни елиминирани съперници на дузпи във всички турнири. Последното поражение датира от 2008 година.

И за финал последният провалил се тим в нощта на титанските кошмари е "Марсилия". Макар и само с една Шампионска лига и отдавна по-загубен блясък отборът мечтаеше да хвърли ръкавица към ПСЖ в битката за титлата. Изпусна победата над големия си враг с 0:0 в неделя. А сега завърши само 1:1 срещу "Ница" в южняшкото дерби.

Милиони страдаха за своите отбори в сряда вечер. Още повече се радваха, че футболът не е само пари и романтиката му е жива!

 

Материал на "Труд"