Шави Ернандес заяви в петък, че Барселона трябва да превърне позитивизма около пристигането му в резултати, подготвяйки се за официалния си дебют начело на клуба в градското дерби срещу Еспаньол този уикенд.

Каталунците са девети в класирането преди съботния двубой на „Камп Ноу“, където се очаква публиката да посрещне подобаващо завърналия се като наставник на тима Шави.

41-годишният специалист изигра 767 мача за клуба и е считан за един от най-великите играчи в историята на Барселона. Пред него стои тежка задача на треньорското кормило, като „блаугранас“ изостават от топ 4. Надеждите са свързани с това, че идването му ще започне процеса на възраждане на испанския гранд.

„Хареса ми това, което видях на тренировките. Разполагаме с играчите и ще имаме нужда и от феновете. Клубът трябва да превърне този позитивизъм в момента в резултати, стартирайки от утре“, започна той на пресконференция. Повечето от играчите на Барса се завърнаха от ангажиментите си с националните отбори тази седмица, но други като Жерард Пике, Сержи Роберто, Самуел Умтити и Сержиньо Дест имаха възможност да започнат редовни сесии с новия си треньор.

„Опитахме с играчите, които останаха тук по време на паузата за националните отбори, да въведем нашата идея и да анализираме Еспаньол. Нямахме много дни да работим заедно, но много от футболистите вече знаят за нашите планове“.

Шави добави, че „може да има някои изненади“ в първия му стартов състав, въпреки че беше оптимист за състава, за разлика от по-песимистичния в това отношение негов предшественик Роналд Куман. Запитан относно това какво го е изненадало най-много до тук, той отвърна:

„Талантът в тима. Виждам страхотна отдаденост. Харесва ми това, което видях“. Барселона приветства обратно и Дани Алвес в клуба тази седмица, след като привлече 38-годишния футболист със свободен трансфер. Алвес, който спечели шест титли на Ла Лига и три Шампионски лиги с каталунците, не може да играе до януари. „Той ще ни подобри по всички начини. Дани е победител, има характер. Наблюдавахме го как играе и той е в добра физическа форма. И е страхотен футболист, един от най-добрите, които съм виждал някога“.

Шави окуражи и Филипе Коутиньо, който може да бъде един от продадените играчи, за да се съберат средства през януари. „Той трябва да си върне самочувствието. Разговаряхме с него и той трябва да бъде важен. Той е футболист с естествен талант, може да вкарва голове. Филипе ще получи своите възможности, със сигурност, защото е футболист, който аз харесвам“, завърши новият старши треньор на Барса.