Две десетилетия „Барселона“ спореше с „Реал“ за отбор №1 на новия век. И дълго време това беше безспорно благодарение на Лионел Меси, Пеп Гуардиола и изглеждащите непобедими каталунци.

Чак на финалния спринт на първите 20 години „Реал“ дръпна с една титла повече в Шампионската лига, но с нито един требъл, какъвто „Барса“ има два, пише "Труд".

Последният триумф в турнира през 2015 година и 3:1 над „Ювентус“ в Берлин беше краят на ерата Шави на „Камп Ноу“, а с нея като че ли започна разпадът. Днес именно великият маестро трябва като треньор да изгради това, което беше направил около себе си на терена.

Болезнено е да гледаш „Барса“ днес. „Байерн“ безпощадно разкъса каталунците с 3:0 на празния „Алианц Арена“. За първи път след 19 години испанският гранд отпадна в групите на Шампионската лига и за общо четвърти в историята си. Голова разлика 2:9 не прилича на отбор от калибъра на „Барселона“. Вярно – двата гола донесоха 6 точки, но срещу „Динамо“ (Киев). Нито едно попадение срещу „Байерн“ и „Бенфика“.

„Мениджмънтът ни доведе дотук“, лаконично коментира Жерар Пике, спечелил три пъти Шампионската лига с тима. Клубът има над 1 милиард евро дългове, не може да привлича скъпи футболисти и трябва да се примирява до средата на класирането в Примера.

По-страшният въпрос е „Докога?“ От „Барса“ си тръгнаха Лионел Меси, Луис Суарес и Антоан Гризман, намали се драстично бюджетът за заплати. Но днес триото се стяга за осминафинали на Шампионската лига, а каталунците – за място на… дивана пред телевизора. Когато се нуждаеш от победа, а не си отправил нито един точен удар, това е заслужена съдба.

„Трябва да започнем от нулата – призна с болка Шави. – „Байерн“ е много по-силен от „Барселона“ в момента. Трябва да работим здраво, за да спасим нашия клуб. Сега се сблъскахме с реалността. Искам задължително да спечелим Лига Европа.“

Колкото зле е управлявана „Барселона“, толкова добре е „Байерн“. Годините минават а баварците не слизат от пиедестала на голям фаворит в Шампионската лига. „Байерн“ изравни своя рекорд за най-добър тим в групите. Спечели всички мачове при голова разлика +19. Когато това се случи за първи път през 2019-а, отборът спечели трофея. Роберт Левандовски не удари по масата с куп голове срещу „Барса“, но се отчете най-малко с брилянтна асистенция.

След нея Томас Мюлер откри резултата, за да стане осмият футболист с поне 50 гола в Шампионската лига. А „Барса“ е неговата любима жертва – вкара им 8 пъти в 7 мача. Никой друг в турнира на шампионите не се е разписвал толкова често срещу каталунците. Мюлер взе дейно участие и при паметното 8:2 преди година – най-големия евросрам на „Барса“ в историята.