Барселона разби с 4:0 Реал Мадрид в дербито от 29-ия кръг на испанската Ла Лига и нанесе едно от най-тежките поражения на съперника си в историята.

Пиер-Емерик Обамеян отбеляза два гола в 29-ата и 51-ата минута, Роналд Араухо бе точен в 38-ата минута, а Феран Торес - в 51-ата минута. Това, което обаче привлече вниманието на много фенове, са фланелките на Барселона, които имаха четири червени райета отпред.

Легендата разказва, че граф Гифре Пелос, един от създателите на графство Каталуния, загинал от ръцете на тогавашния крал, когато бил смъртоносно ранен в битка, пише "Труд". Той помолил царя да му донесе златен щит, върху който направил четири хоризонтални кървави линии с върха на пръстите си като символ, че дори и в смъртта си той ще остане свободен точно както и Каталуния ще е свободна от централната власт. 

Президентът на Барселона Жоан Лапорта говори за тази подробност в документалния филм за независимостта на Каталуния и по негово настояване Барселона игра с тези фланелки в Ел Класико.

Тимът на треньора Карло Анчелоти за утеха остава на първо място в таблицата с 12 точки и с мач повече от Барселона. Въпреки загубата и предвидливо избраните черни траурни фланелки. 

Снимка: БГНЕС