Президентът на Барселона Жоан Лапорта вярва, че обновената версия на проекта за Европейската Суперлига може да стартира през 2025 година, без да участват клубове от английската Висшата лига.

Барса, заедно с Реал Мадрид и Ювентус, останаха ангажирани с проекта за Суперлигата след неуспешното стартиране през април 2021 година, въпреки че останалите девет клуба основатели бързо оттеглиха подкрепата си.

През октомври стана ясно, че има планове за размразяване на идеята, а УЕФА заклейми инициаторите на Суперлигата като ги нарече "алчни".

Въпреки това Лапорта остава оптимист по отношение на проекта за Суперлигата, като останалите клубове се надяват, че Европейският съд ще реши, че санкциите на УЕФА са несъвместими със законодателството на ЕС за конкуренцията.

„През март или април ще имаме решение на Европейския съд. Това ще бъде много важна присъда и мисля, че ще бъде от полза за клубовете", каза Лапорта пред Кадена СЕР, предава БТА.

"Суперлигата ще бъде отворено състезание. Нямаше да участвам в този проект, ако турнирът не е отворен за всички клубове. Искаме управлението да принадлежи на клубовете. Надявам се, че УЕФА също ще участва в управлението. Ако решението е положително, мисля, че Суперлигата ще бъде реалност през 2025 година", каза Лапорта.

И шестте клуба от Висшата лига, които първоначално участваха в Суперлигата - Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Арсенал, Тотнъм, Челси и Ливърпул - оттеглиха подкрепата си след ожесточена обществена и медийна реакция срещу плановете през 2021 г.

Лапорта не очаква никакви английски отбори да участват в първото издание на бъдещата Суперлига, въпреки че вярва, че те в крайна сметка ще се присъединят към състезанието, ако то е успешно.

"Ще имаме европейски турнир, който ще се конкурира с Висшата лига. Очаквам, че английските отбори няма да влязат на първо време. Бихме се радвали да влязат, но моето мнение е, че първоначално няма да го направят. Вярвам, че по-късно всичко ще завърши със сливане", прогнозира Лапорта.

Снимка: БГНЕС