УЕФА и ФИФА са в правото си да блокират създаването на нови състезания като Европейската Суперлига и едно такова решение е напълно съвместимо със законодателството на ЕС, се казва в правно становище на важен фактор, публикувано днес.

Мнението на генералния адвокат по казуса Атанасиос Рантос беше прочетено днес сутринта в Европейския съд в Люксембург.

Хората и клубовете, които стоят зад идеята за създаване на футболна Суперлига от най-силните отбори на Стария континент твърдят, че УЕФА и ФИФА злоупотребяват с господстващото си положение в света на футбола и техните действия не кореспондират с европейското законодателство, най-вече в частта за конкуренцията. Особено Европейската футболна асоциация (УЕФА) реагира много остро към идеята, като първо през април миналата година блокира всяко намерение за създаване на т.нар Суперлигата, а след това търси начини да санкционира замесените клубове.

Въпреки че становището на Атанасиос Рантос е необвързващо относно крайното становище, което трябва да бъде произнесено от съда през 2023-а година, вероятно ще потопи всички надежди за Суперлига, работеща в основния европейски футболен поток, ако няма одобрението на УЕФА и ФИФА.
Съобщението от съда по въпроса гласи: "Въпреки че "Търговска компания Европейска Суперлига" (European Super League Company) е свободна да си направи свое собствено футболно състезание, извън екосистемата на ФИФА и УЕФА, то обаче не може, успоредно със създаването на такова състезание, да продължи да участва във футболни състезания, организирани от ФИФА и УЕФА без предварително разрешение от тези федерации".

Това напрактика означава, че ако клубовете-бунтари решат да се отделят в свое първенство, наречено Суперлига, те няма да имат правото да продължат да се състезават в първенствата на своите страни, тъй като всяка една лига е под юрисдикцията на УЕФА и ФИФА.

УЕФА заяви, че "горещо приветства" становището на генералния адвокат по темата, което определи като "недвусмислено".

Ролята на генералните адвокати в системата на европейското правосъдие е рутинно да предоставят правни насоки на Съда на Европейската общност. Становищата им не са задължителни за базирания в Люксембург съд, но в повечето случаи се спазват. Повечето генерални адвокати се подбират благодарение на неоспоримата им квалификация, ерудиция, опит в правото, тежест на изнесени дела и житейски опит.

Делото беше разгледано през юли в съда, след като Суперлигата се провали при стартирането си през април 2021-а година. Но компанията, създадена от 12 бунтовнически клуба, сега останали основно Реал Мадрид, Барселона и Ювентус, започна съдебно дело и Съдът беше помолен да се произнесе по въпроси на правото на ЕС от трибунал в Мадрид. Клубовете обвиниха УЕФА в предполагаеми злоупотреби с господстващо положение на пазара чрез нейния контрол върху футболните състезания, които нарушават европейското законодателство, най-вече в частта на свободата на придвижване, конкуренция и право на избор на труд.

Защитата на УЕФА беше, че защитава специалното място на спорта в европейското общество, като провежда състезания в пирамидална структура, отворена за всички, и финансира обикнтовени граждани, любители на играта по терените, както и деца, започващи да се занимават с футбола.

Окончателното решение се очаква през следващата година. Решението от това дело е най-очакваното спортно решение на съд от така нареченото решение "Босман" през 1995-а година, припомня агенция АП.