Барселона спечели заслужено Суперкупата на Испания, надигравайки Реал Мадрид категорично с 3:1 на финала в Саудитска Арабия.

Момчетата на Шави тотално надиграха (6:1 удара и 55% владеене на топката) първенеца на Испания и Европа през първото полувреме, в което Гави откри резултата в 33-ата минута, а Роберт Левандовски удвои преди паузата.

В 69-ата минута авансът на "блаугранас" стана класически, след като направилият много силен мач Гави асистира на Педри. До края Реал не стигаше до чиста голова възможност, а на няколко пъти Марк-Андре тер Стеген реагира добре. Все пак Бензема вкара почетен гол за своите в добавеното време.

Барселона печели Суперкупата на Испания за рекорден 14-и път и за сефте от 2018 година насам. Реал остава втори в класацията с 12 триумфа, последният от които беше през миналата година.


Барселона започна по-агресивно и още от самото начало търсеше начин да стигне до голова ситуация. Вече бяха изминали десетина минути, когато Роберт Левандовски стреля опасно с глава след центриране на Гави, но кълбото профуча покрай сглобката.

Реал извади невероятен късмет малко след това, когато Левандовски би мощно пред границата на наказателното поле, но Тибо Куртоа реагира и след това получи целувка от съдбата, когато топката се отби в страничната греда. Алекс Балде опита да направи добавка, но не уцели вратата.

При една от редките възможности за "кралете" носителят на Златната топка Карим Бензема стреля глава, но покрай вратата на "блаугранас". 

В 33-ата минута Барселона материализира по-добрата си игра и откри резултата. Левандовски намери Гави след грешка в защитата на мадридчани и младият испанец беше безпощаден с диагонален изстрел с левачката.

Точно преди почивката Барса нанесе второ кроше на вечния враг, като този път Гави и Левандовски бяха в разменени роли. Младокът напредна отляво и за миг сякаш пропусна точния момент за пас към поляка. Топката все пак беше адресирана за централния нападател и голмайстор №2 в цялата история на Байерн Мюнхен вкара на празна врата.

Пет минути след рестарта Барса можеше да ликвидира интригата, но даде глътка въздух на противника. Балде намери Осман Дембеле по диагонала и французинът излезе очи в очи с Куртоа, но би право в тялото му. Малко след това Левандовски също излезе сам срещу белгиеца, но ъгълът беше малък и вратарят отново спаси своите.

Последва сравнително скучен период, в който Реал не показа нищо съществено, а Барса чакаше своя пореден момент. Той настъпи в 69-ата минута, когато и Педри записа името си сред реализаторите. Той получи от Гави, изведен секунда преди това от Левандовски отляво.

Реал се опита да намери отговор за спасяване на честта си и Марко Асенсио шутира отдалеч, но Марк-Андре тер Стеген улови. Не след дълго Родриго би силно, но германският страж на каталунците отново следеше ситуацията.

В самия край на срещата Карим Бензема първо беше блокиран, а след това намери коридор за стрелба, но тер Стеген беше на мястото си. В 93-ата минута французинът все пак отсрами своите с почетен гол, вкарвайки в десния ъгъл.

 

Реал Мадрид - Барселона 1:3

0:1 Гави - 33' (асистенция на Левандовски)
0:2 Роберт Левандовски - 45' (асистенция на Гави)
0:3 Педри - 69' (асистенция на Гави)
1:3 Карим Бензема - 93'