Преди топката да започне да се търкаля по терена на стадион „Крал Фахд“, единственият въпрос, който витаеше над Ел Класико за Суперкупата на Испания, беше дали Реал Мадрид ще се оттегли в задни позиции, за да удари на контра, или ще пресира, за да бъде доминираща сила. Защото в Барселона сценарият беше определен от Шави Ернандес с 11-те, които той избра да играят във финала. Най-важното беше да се определи кой иска повече топката и как да нанесе щети с нея… И там футболът издаде присъда, за да извади недостатъците на Белия балет.

Шави и неговата промяна на системата

След като Барселона беше победен от вечния си съперник в предишното Ел Класико, Шави промени тотално плана си как да надиграе Реал Мадрид. Краят на неговата мания по крилата послужи за укрепване на халфовата линия. Бускетс се наслаждаваше на топката и помощта на Френки де Йонг му позволи да дозира физическите си усилия, докато Гави и Педри играха между линиите, за да разбият защитната рамка на кралете.

„Поставихме четирима полузащитници и това се получи добре. Минимизирайте загубите и имайте контрол“, каза Шави, след като спечели първата си титла с Барселона. Ключова роля за крайния успех имаше спокойствието при преместването на топката до намирането на решаващия пас на мястото на терена, където се нанасят истинските щети. Каталунците завършиха с 349 подавания в противоположното поле с ефективност 87% – удивителна статистика.

Загубените дуели и топки от Реал М

„През първото полувреме не бяхме много интензивни. Загубихме 25 топки преди почивката, както и доста дуели“, разкри Карло Анчелоти след края на срещата. Белият балет се радваше на 46% притежание на топката, но претърпя корабокрушение на терена при спечелените дуели – 45 на 30 за Барселона.

Въпреки че лос кулес контролираха играта, първият гол на финала дойде след колосална грешка на Реал при изнасянето на топката. Рюдигер даде спорен пас към Камавинга, който беше надигран от Бускетс, и Левандовски намери Гави, вкарал за 1:0.

Балде vs. Карвахал

Алехандро Балде получи докторска степен в Рияд. 19-годишният краен защитник (89% ефективност при пасовете) беше истинска кама по левия фланг и дори имаше достатъчно енергия, за да пресуши напълно Валверде и Карвахал. №28 довърши мадридчани по крилото с брилянтен пробив в 52-ата минута и бе много близо до асистенция, но Дембеле се провали в единоборството с Куртоа.

Жертвата беше Карвахал. Във финала испанският национал потвърди, че формата му е тревожна. Той направи катастрофален мач от началото до края – лоши решения, грешки със и без топка. Всъщност Карвахал имаше вина и при трите попадения на Барселона, което казва достатъчно за представянето му.

Гави докосна небето

18-годишният футболист беше превъзходен и едва ли може да се иска повече от младежа, който изигра най-добрия си мач за Барселона срещу вечния съперник. Той беше решаващ и при трите гола. Ролята на полузащитника беше да отваря дупки във вражеските линии, вместо да нанася удари срещу тях, което също знае как да прави… защото Гави никога не бяга от директен дуел.

Способността му да елиминира съперника започва да отчайва всички. Той се движи из целия терен с голяма дискретност и е способен да открадне топката от всяка позиция. Гави се забавляваше като малко дете сред тризъбеца на Реал Мадрид в средата на терена с промяната на системата на Шави. Бускетс пусна своите „орди“ във война в отсрещното поле, а Гави подлуди белите играчи.

Хоел Дел Рио, Marca, преводът е на "Тема спорт"