Барселона постигна блестяща победа срещу Севиля (3:0) и вече води с 8 точки пред Реал Мадрид. Разликата е две загуби и две равенства, което е повече от всички неуспехи, които са имали блаугранас за досегашните 20 кръга в Ла Лига… Дори Реал Мадрид да спечели оставащите си 18 мача, което е почти невъзможно да се случи, предимството на Барса вече е много голямо и според мнозина дори окончателно на фона на представянето и формата на двата отбора.

Промяната на цикъла в испанския футбол се потвърждава мач след мач през 2023 година. Барса върви по ясна и стабилна възходяща линия, докато падането на Реал вече е твърде гръмко, за да се приеме като някаква случайност. Тимът на Шави върви нагоре, защото има млади и талантливи играчи, които също се развиват и са гладни за слава – Педри, Гави, Араухо, Балде… А Реал пропада, защото ветераните Модрич, Кроос и Бензема вече са уморени и преситени с пълен стомах.

Разбира се, за Реал предстои участие на световното клубно първенство, което може да бъде спечелено, но това генерално няма да промени нищо. Ливърпул е още по-зле, което пък дава шанс на Белия балет да продължи напред и в Шампионската лига. Но истинският барометър, който маркира тенденцията и състоянието на един отбор, е вътрешното първенство. То винаги се печели от най-добрите!

Барселона не успя да вкара гол само в един мач – първия срещу Райо през далечния август. Реал пък не се разписа в два от последните си 3 двубоя (срещу Майорка и Реал Сос). В петте си срещи през 2023 г. каталунският клуб завоюва 15 пункта, а Реал седем – това са цели осем разлика. За капак тимът на Шави спечели и финала за Суперкупата на Испания. Ако това не е промяна на цикъла на върха в испанския футбол, поне много прилича на такава. Наистина много! Защото белият колапс е завършен с поражението в Майорка в неделя, но отборът на Анчелоти вече е „под водата“ от няколко месеца.

При загубата от Барса за Суперкупата на Испания мадридчани бяха унижени футболно. Очевидно възрастта се отразява на водещите фигури на „Бернабеу“, планът им с Мбапе се провали, а Флорентино Перес предпочете да инвестира парите в новия стадион. За момента това оставя Барса напълно сам на върха в Ла Лига. Титла, която блаугранас виждат все по-близо и по-близо, въпреки че има още 18 мача и 54 точки за разиграване.

Жоан Батле, SPORT.ЕS, превод на "Тема спорт"