Mеждународният футболен уебсайт Goal направи традиционната си класация за най-обещаващите футболни таланти в света, които са на тийнейджърска възраст.

В предишните години за крайни победители са били избирани футболисти като Джуд Белингам, Джанлуиджи Донарума и Джейдън Санчо. Този път обаче, вместо да има единствен победител, от „Goal“ са сортирали елитна група от девет талантливи футболисти, след като първоначално са посочили 50 финалисти за най-големите тийнейджърски таланти в света:

Арда Гюлер (Фенербахче)

Наричан “Турския Меси“ в родината си, Арда е спряган за много сериозно бъдеще от няколко години и показа защо точно това е така, след като проби в първия отбор на Фенербахче през лятото на 2021 г.

Най-младият голмайстор в историята на клуба, футболистът притежава способност за дрибъл и контрол на топката, с които малцина могат да се сравнят, а погледът му към зрелищното винаги го е отличавал като специален талант.

Освен с Меси, Арда е сравняван от някои специалисти и с Месут Йозил. 18-годишният атакуващ полузащитник вече е пълноправен национал на Турция, след като дебютира през ноември, а през последните 12 месеца интерес към него проявиха Арсенал, Барселона и Байерн (Мюнхен)

Мохамед-Али Чо (Реал Сосиедад)

Прекарал известно време в академиите на Пари Сен Жермен и Евертън, тъй като семейството му се мести между Франция и Англия, Чо изгрява в Анже в Лига 1 през миналия сезон.

Бърз нападател, само на 19 години, той е способен да играе навсякъде в предни позиции, а желанието на Чо да се справя със защитниците и фините му умения накараха някои да го сравняват с Килиан Мбапе по време на престоя му във френския шампионат.

Формата му донесе повиквателна за отбора на Франция до 21 години (преди това е представлявал Англия) и преминаване в Реал Сосиедад за 11 млн. евро през лятото.

Ендрик (Палмейрас)

В крайна сметка Реал Мадрид пребори конкуренцията на Барселона, Челси и ПСЖ, като се съгласи да плати на Палмейрас 60 млн. евро за подписа на нападателя, който е смятан за най-големия талант, появил се в Бразилия след Неймар.

Бърз, играещ и с двата крака и с поглед към зрелището, Ендрик е въплъщение на “жого бонито” и мнозина в Бразилия вече са развълнувани от перспективата той да се появи заедно със звездите на „Селесао“ Винисиус Жуниор и Родриго на „Сантяго Бернабеу“.

16-годишният младеж ще трябва да изчака още 18 месеца, за да се премести в Испания, но след като към края на 2022 г. вкара три гола в първите си седем мача в първенството, очакванията са, че междувременно Ендрик ще продължи да увеличава все повече нарастващата си репутация.

Гави (Барселона)

Барселона е свикнал да създава таланти от световна класа в прочутата си академия “Ла Масия”, но при Гави те надминаха себе си. Полузащитникът е само на 18 години, но вече има над 80 участия за един от най-големите клубове в света, а борбеният му характер и изключителният му контрол върху топката са гаранция, че с лекота е преодолял пропастта от младежкия към мъжкия футбол.

Преходът изглеждаше толкова лесен, че през септември 2021 г. той беше повикан за испанския национален отбор, след като имаше по-малко от 10 участия в първия тим на каталунците, и стана най-младият играч, който някога е представлявал “Ла Фурия”, когато дебютира под ръководството на Луис Енрике.

Гави също така стана третият най-млад играч, който някога е отбелязвал гол на Световното първенство за която и да е страна, когато се разписа срещу Коста Рика на Мондиала в Катар, въпреки че това вероятно е само началото на редовното му участие в големи международни турнири.

Междувременно на клубно ниво Гави вече е ключова фигура за отлично играещия отбор на Чави Ернандес, поради което Барса отчаяно се опитва да го обвърже с нов договор на фона на опасенията, че Ливърпул или Манчестър Юнайтед могат да подпишат с него, тъй като клубът се бори с Ла Лига да регистрира тийнейджъра.

Алехандро Гарначо (Манчестър Юнайтед)

18-годишният футболист, който се присъедини към Юнайтед от Атлетико Мадрид през 2020 г., беше звездата на клуба, спечелил Младежката купа на Англия през 2021-22 г., като ефектните му голове и имитацията на емблематични празненства му спечелиха ранен статут на култов герой.

Гарначо пренесе тази форма в първия отбор, тъй като продължава да се изявява под ръководството на Ерик тен Хаг, и вече вкара няколко решаващи късни гола за ”червените дяволи”, като се очаква скоро да бъде възнаграден с нов договор.

Гарначо е технично крило, което се чувства най-добре, когато нахлува отляво. Той e представлявал Испания на юношеско ниво, но след това е повикан в младежите на Аржентина и се очаква скоро да направи своя дебют и за мъжкия тим на „албиселесте”.

Ромео Лавия (Саутхeмптън)

Борбата на “светците” за оцеляване в Премиър лийг през този сезон засенчи превъзходния дебютен сезон на Лавия в първия отбор, като белгийският полузащитник изглеждаше като у дома си на най-високо ниво още от първия ден на кампанията.

Бившата звезда от академията на Андерлехт пристигна в Англия в състава на Манчестър Сити през 2020 г. и скоро се превърна в звезда на младежките формации на отбора.

Въпреки това, след като пътят му към старшата възраст на стадион „Етихад“ бе блокиран от Родри, Лавия получи разрешение да напусне през лятото на 2022 г., тъй като Саутхамптън плати малко над 10 млн. паунда за подписа му, отбелязва "Тема спорт".

19-годишният младеж веднага се почувства като у дома си, дотолкова, че Челси направи шокираща оферта за 50 млн. паунда за подписа му преди края на летния трансферен прозорец, може би предусещайки битката, която вероятно ще последва за привличането му през 2023 г., особено ако „светците“ изпаднат в Чемпиъншип.

Юсуфа Мукоко (Борусия Дортмунд)

Истинско голмайсторско откритие в юношеска възраст, от Мукоко се очакваше много, когато влезе в първия отбор на Дортмунд като 16-годишен, и нападателят не разочарова.

Най-младият голмайстор в Бундеслигата, най-младият дебютант в Шампионската лига и най-младият играч на Световното първенство по футбол през 2022 г., Мукоко вече е “ветеран” с над 60 участия в мъжкия отбор, въпреки че едва през ноември навърши 18 години.

Приблизително по същото време нападателят започна да навлиза в най-добрата си форма в досегашната си кариера на старша възраст, превръщайки се в основен играч за отбора на Един Терзич, който осигуряваше както голове, така и асистенции.

Тези прояви привлякоха интереса на Челси и Барселона, особено след като Мукоко навлизаше в последните шест месеца от договора си, и Дортмунд трябваше да се бори усилено, за да обвърже тийнейджъра с нови условия, на които той се съгласи през януари.

Матис Тел (Байерн)

Животът на Байерн (Мюнхен) след Роберт Левандовски не е лек, но те могат да бъдат щастливи поне с това, че изглежда са намерили негов дългосрочен заместник в лицето на Тел.

17-годишният младеж, който преди това счупи рекорда на Едуардо Камавинга като най-млад играч на Рен, се присъедини към Байерн със сделка на първоначална стойност 20 млн. евро през лятото на 2022 г., само няколко седмици след като изведе Франция до титлата на Европейското първенство за юноши до 17 години.

Той не губи много време, за да покаже защо точно Байерн са искали да похарчат толкова много за него, като нападателят вече стана най-младият голмайстор на клуба в Бундеслигата.

Във френския футбол има реална надежда, че Тел ще си партнира с Килиан Мбапе, за да се превърнат в страхотен нападателен дует през следващото десетилетие.

Уорън Заир-Емери (Пари Сен Жермен)

Заир-Емери дебютира в ПСЖ едва през август, но през изминалите месеци не направи нищо друго, освен да чупи рекорд след рекорд, след като спечели доверието на мениджъра Кристоф Галтие с впечатляващите си изяви.

Най-младият дебютант, стартов играч и голмайстор в историята на френските шампиони. 17-годишният футболист стана и най-младият играч, започнал мач от Шампионската лига, когато бе включен в състава заМлади, но скъпи: Вижте най-големите "" първата среща с Байерн (Мюнхен) през февруари.

Макар че през този сезон понякога е използван отдясно, най-добрата позиция на Заир-Емери е в центъра на халфовата линия, където може да диктува темпото на мачовете и да демонстрира пълния си арсенал от пасове.