Загубата с 0:4 от Мадрид на „Ноу Камп“ е по-близо до реалността, отколкото разликата от 12 точки в Ла Лига. Белия балет е много повече отбор от Барселона, точно както Анчелоти е повече треньор от Шави. Барса заслужено ще спечели Ла Лига, но все още е далеч от европейския елит. Видя се в Шампионската лига, в Лига Европа, както и за Купата на краля – Реал беше много по-добър в първия мач на „Бернабеу“, както и в реванша – там всичко ясно си пролича. Просто на тима на Шави му липсват доста класни кадри, за да бъде сред първите на континенталната сцена.

Феноменалната вечер на кралете беше ужасна за тези, които мечтаят за революция, защото Бензема за пореден път показа, че все още е един от най-добрите в света, а Кроос и Модрич, че са вечни. Германецът и хърватинът се събраха и изтриха Барса от картата. Пригласяше им Камавинга, който желае да следва тези легенди. А Куртоа? И, разбира се, Анчелоти, върху когото сянката на уволнението не би трябвало да тегне повече.

Първият гол не беше нито на Винисиус, нито на Бензема. А на Куртоа, който отказа Левандовски. 20 секунди бе разликата от 1:0 до 0:1 – всичко това благодарение на вратаря. По време на празнуването на попадението камерите се насочиха към бразилеца и французина, които се спогледаха, за да решат кой го е отбелязал. Но вратарят беше виновникът за всичко. Най-добрият в света, без значение какво казват от ФИФА.

Споменахме Камавинга… Той бе като Редондо, Зеедорф, Марсело. Халф, сложен на друг пост. Играта на Камавинга бе зрелищна. Та той контролира мача от позицията на ляв бек. Неблагодарната зона не се харесва на играча, но ако гледате внимателно действията му в този двубой, то разбирате защо Карлето се изкуши да го постави там. Камавинга е №10 във всичко! Толкова е оценката му за рецитала на „Ноу Камп“.

Но той не бе единственият. Най-добрата версия на Лука Модрич се прояви във втората част. Хърватинът за пореден път показа, че е вечен, надигравайки физически и технически всички халфове на Барса. Когато партньор му е силен Кроос, двамата нямат спиране.

Искате още? Бензема се завръща. Всъщност той винаги е бил тук. 0:2 беше шедьовър, започнат от Модрич и кулминиран от Карим, чийто удар беше перфектен. Разиграването изискваше да бъде завършено с плътен удар към дясната греда на Тер Щеген и точно там вкара французинът. Бензема си постави за цел да бъде този от миналата година през последните два месеца от кампанията и той го прави. След демонстрацията срещу Валядолид вкара хеттрик и в дома на големия враг. Играта му беше страхотна: три гола и една асистенция.

Наистина ли ще уволнят Анчелоти? Мадрид вече е извън битката за Ла Лига, но във финала за купата и на четвъртфиналите на Шампионската лига. Ако добавим към това Световното клубно първенство, Суперкупата на Европа и Шампионската лига и Ла Лига миналата година… Крайният баланс е достатъчен, за да даде на Анчелоти още една година. Той, разбира се, не заслужава уволнение като това, за което започна да се говори.

Marca, превод на "Тема спорт"

Снимка: БГНЕС