Испанският ежедневник AS представя няколко случая, които могат да спасят Барселона от наказание по случая Негрейра. Един от тях е от 2013 г., когато Стяуа беше помилван от УЕФА пред изключване от европейските турнири, прецедент, който може да спаси Барселона. Каталунският клуб е разследван по "случая Негрейра", след като е плащал на бившия вицепрезидент на Техническата комисия на реферите в продължение на 17 години.

На 23 март УЕФА обяви, че е назначила инспектори да разследват "случая Негрейра", в който Барселона е обвинена в корупция, след като е платила на Енрикес Негрейра, бивш вицепрезидент на Техническата комисия на реферите, над 7 милиона евро през периода 2001-2018 г. Ако бъде признат за виновен за влияние върху реферите, Барселона рискува изключване от европейските състезания. 

Член 50.3 от Устава на УЕФА гласи, че „Ако УЕФА заключи, че даден клуб е участвал пряко или косвено в дейности, предназначени да повлияят или нагласят резултата от мач на национално или международно ниво, тя трябва да обяви този клуб за недопустим да участва в турнира".

Журналистите от мадридския всекидневник AS представиха някои случаи, на които Барселона може да се позове в защитата си. Сред тях случаят със Стяуа през 2013 г., когато на клуба на Джиджи Бекали беше простено изваждането от Европа след делото "Куфар". 

"Случаите Порто и Стяуа ще „спасят“ Барса, казусът "Фенербахче" е присъда“, написаха от AS. 

„УЕФА може да изгони Барселона от Европа за един сезон. Той е правил това и в други случаи, с Порто през 2008 г., след това със Стяуа и Фенербахче през 2013 г. Три прецедента с различни резултати, за които защитата на Барселона със сигурност е наясно в спора с УЕФА“, пишат иберийците, цитирани от "Труд".

"Щастливите" случаи за Барселона са тези на Порто и Стела. Първоначално УЕФА изключи Порто от Шампионската лига за сезон 2008/2009 след скандала с уреждането на два шампионатни мача през сезон 2003/2004, но отмени решението, след като португалците обжалваха и нямаше окончателна присъда на съда в родината им.

Журналистите на AS смятат, че Барселона може да спечели от решението на УЕФА по казуса "Куфар". Тогава президентът на румънския клуб Джиджи Бекали беше осъден на три години затвор за подкуп и фалшификация, след като предложи 1,7 милиона евро на играчи на Клуж, за да играят слабо в последния етап от сезон 2007/2008. Присъдата на Бекали дойде на 4 юни 2013 г., когато собственикът вече беше зад решетките.

Тъй като собственикът на клуба беше осъден по дело, свързано със спорта, Стяуа рискуваше изключване от Европа, но УЕФА наложи спиране, така че червените да могат да играят в квалификациите за лигата същото лято. „УЕФА обяви, че ще започне производство срещу Стяуа въз основа на членове 2.04(g), 2.05 и 2.10 от Регламента на Шампионската лига за сезон 2013/2014, по отношение на критериите за допускане до състезанията на УЕФА. 15 дни по-късно дойде решението. УЕФА обяви, че след внимателно разглеждане на ситуацията на Стяуа и разглеждане на смекчаващите обстоятелства, обявява Стяуа за участник в своите състезания. УЕФА обаче отложи санкцията за пробен период от 5 години”, пише вестникът. 

Случаят с Фенербахче обаче не приключи положително. 

Испанците представиха и случая с турския отбор Фенербахче, изгонен от УЕФА от европейските турнири на 25 юни 2013 г. след скандала с уредени мачове от сезон 2010/2011. Турците обжалваха пред Спортния арбитражен съд (CAS), който им даде право, за да могат да играят в предварителните кръгове на Шампионската лига, откъдето отпаднаха. По-късно съдиите от TAS отмениха решението и Фенербахче вече не можеше да играе в Лига Европа, където беше изпаднал след елиминирането си от Шампионската лига.

Фенербахче получи забрана да играе в Шампионската лига през следващия сезон, въпреки че спечели шампионата, а години по-късно, през 2020 г., турските власти оправдаха обвиняемите, включително президента на Фенер Азиз Йълдъръм, по обвиненията от 2011 г.

По-късно Фенербахче обяви, че ще съди Турската футболна федерация и УЕФА.