Президентът на Барселона Жоан Лапорта даде интервю пред TV3, в което коментира всички актуални теми около каталунците. Босът увери, че подновяването на договора на Шави не е приоритет, защото сега всички трябва да се съсредоточат върху укрепването на състава. Лапорта също така разкри, че блаугранас са се включили в битката за подписа на турчина Арда Гюлер.

„Направихме нещо историческо, спечелвайки и шестте професионални лиги – футбол мъже, футбол жени, хандбал, баскетбол, футзал и хокей с ролери. Много по-добре сме в сравнение с преди две години. Искаме през новия сезон да направим още една стъпка напред. Да запазим държавната хегемония и да отидем да завладеем Европа“, закани се цитираният от "Тема спорт" президент.

За новия договор на Шави

Той има договор. Знае, че е най-добрият треньор за Барселона. Страхотен човек, познава клуба, уважава организацията и помага много. Когато дойде време, ще говорим. Не бързаме. Първо има някои други приоритети, които са най-вече да подобрим този отбор. Имаме план, който ще ни позволи да регистрираме играчи. Решихме да говорим по-късно. Шави иска да продължим. Не сме определили точна дата, защото първо трябва да се обърне внимание на приоритетите. Пазарът отваря в събота, Гюндоган вече пристигна. Това са по-важни неща и Шави го разбира.

Има ли конфликт между Шави и Пеп?

Трябва да вземете предвид откъде идваме. Разбирам, че Шави има чувството, че някои хора не оценяват работата му, защото не искат да омаловажат стореното от другите легенди. Но ако някога има лошо настроение между Пеп и Шави, аз лично ще играя помирител. Този конфликт мисля, че не съществува. Да хвалиш Шави не значи да омаловажиш Пеп. Тези неща не са добри за Барселона и за феновете.

За трансфера на Гюндоган

Това ни изпълва с гордост, защото той избра нас пред икономическия потенциал на Ман Сити. Не е тайна, чe англичаните му бяха предложили много по-висока оферта, но Матеу Алемани работи страхотно. Шави също помогна, даде му увереност. Чувствам, че подписахме с опитен играч, който винаги е мечтал да играе в толкова голям отбор. За него това е страхотно предизвикателство. Идва от европейски клубен шампион и в същото време е опитен и доказан играч. Пеп също се радва, въпреки че го е заболяло от раздялата. Всички големи играчи искат да дойдат в Барселона. Сега максимата в клуба е да бъдем ефикасни и да пестим. Не трябва да взимаме играчи само заради взимането, защото имаме достатъчно собствени таланти. Работата в Ла Масия трябва да бъде приоритет, защото имаме най-добрия младежки футбол в света.

За Кимих, Зубименди и Брозович

Не разгледахме първите двама поради икономическите проблеми, които имаме. Брозович е подобен случай. Той е по-достъпен от другите двама, но има предложение от Саудитска Арабия, с което не можем да се мерим. Ориол Ромеу е един от играчите, които харесваме, но има и други.

Има ли оферти към играчи на Барса?

Гръбнакът на отбора не се продава! Миналата година дойде предложение за 100 милиона евро за Де Йонг, но постъпихме правилно, че не го продадохме. Има играчи, които представят нашия стил на игра. Те са фундаментални за прогреса на отбора. Получихме оферти за Педри, Де Йонг, Кристенсен, Араухо, Ансу… Но смятаме, че те трябва да продължат в първия отбор на Барселона, защото имат настояще и бъдеще.

За наказанието от УЕФА

Разчитаме, че ще играем в Шампионската лига. Проведох лични срещи. Разбрах обясненията. Те искаха да използват скандала с Негрейра, за да ни лишат от участие. Но в крайна сметка не могат да ни издадат присъда, без да са ни осъдили. Нашето искане влиза в обичайната процедура. От срещата с Чеферин си тръгнах с убеждението, че той прекрасно разбира нашата позиция. По принцип няма новини, че ще ни блокират пътя. Ще имаме възможност и да обжалваме, за да защитим интересите си.

Що се отнася до казуса с Негрейра, това е безпрецедентна клеветническа кампания. Няма корупция в съдийството.

За ремонта на „Камп Ноу“

Става въпрос за турска мултинационална компания с големи строителни проекти, например летището в Истанбул. В края на 2024 г. ще можем да се върнем на „Камп Ноу“ с капацитет от 70%.

За Лео Меси

Той искаше да се върне в Барса, но имаше много труден период в Париж. Баща му ми каза, че Лео предпочита да не играе вече под това напрежение. Ние уважаваме неговото решение да отиде в САЩ. Дано се справи добре в Маями. Барселона винаги ще бъде неговият дом. Откриването на новия „Камп Ноу“ ще бъде страхотна дата, за да му отдадем нужната почит. Аз като президент трябваше да поставя Барселона над всичко. Оставиха ме тъжен.

Преместването на „Монтжуик”

„Монтжуик” създава дискомфорт, но ние трябва да го превърнем в магическата планина на Барса. След намалението, което направихме, вече имаме 15 000 абонати. Мисля, че ще стигнем 27 000. Останалите 22 000 са за билети.

За баскетболния отбор

Не можем да поддържаме бюджет от 40 милиона за заплати. Ясикевичус имаше изтичащ договор… Той беше може би най-добре платеният треньор в Европа. Барса не може да бъде опрян между меча и стената, когато става дума за преговори. Договорът му изтече и ние се доверихме на Рожер Гримау. Миротич също имаше твърде голям договор, бюджетът беше скочил до небето. Беше 108 и трябваше да бъде върнат на 92. Ще работим, за да имаме конкурентни отбори.

За Арда Гюлер

Деко вече беше в Истанбул. Той казва, че е голям талант. Опитваме се да затворим операцията. Гюлер е млад играч. Ла Лига ни позволява да извършваме операции за следващия сезон, които не се броят в настоящия. Той предизвиква интерес във Висшата лига, но Деко и Матеу Алемани се опитват да приключат операцията.

За Йохан Кройф

Най-добрият, най-великият от всички. Той е моят пример, защото във важни ситуации винаги мисля какво би направил Йохан. Ние сме големи кройфисти. Той ни преподаде начин на живот, който ни харесва. Винаги е бил учител и мисля, че Йохан би направил това, което сега и ние правим: да взема решения и да бъде смел. Вярно е, че вече го нямаме, за да ни дава съвети, но успяхме да се поучим много от него.