Барселона се издъни на старта на новия сезон в Ла Лига. Шампионите завършиха 0:0 при гостуването си на Хетафе. Така хората на Шави започнаха защитата на титлата си с грешна стъпка.

„Блаугранас“ имаше териториално превъзходство, но така и не успя да стигне до успеха. В края на двубоя настъпи страшна драма, но съдията не видя основание да даде дузпа за шампиона и след като преразгледа лично ситуация на монитора за нарушение срещу Роналд Араухо. Любопитното е, че  последното гостуване на Барса на Хетафе отново приключи при 0:0, а статистиката сочи, че каталунците не успяват да надделеят над съперника си при визита за четвърти пореден път.

Двата отбора завършиха с по десет души, след като червени картони получиха Рафиня от Барселона в 42-ата минута и Хайме Мата от Хетафе в 57-ата минута. Треньорът на каталунците Шави Ернандес също бе изгонен, след като съдията Сезар Сото Градо му показа червен картон и го прати на трибуните в 70-ата минута.

Очаквано срещата на "Колисеум Алфонсо Перес" започна двуостро. Гюндоган една не направи мечтан дебют за Барса, но ударът му още във 2-ата минута бе спасен, а се оказа, че той е бил и в положение на засада. Последва пропуск и за домакините дело на Хуанми Латаса.

Каталунците владееха инициативата, но не успяваха да се възползват. Домакините от своя страна се бранеха организирано и не оставяха много свободни пространства за играчите на „блаугранас“. В 26-ата минута Ромеу би покрай дясната греда на Сория.

Последва спасяване на Тер Стеген след изстрел на Иглесиас. В 36-ата минута Рафиня профука златен шанс, след като Кунде го изведе сам срещу стража на домакините. Той обаче би право в голкийпъра, а  кълбото се удари и в Митрович, след което уцели и гредата.

След това Рафиня бе декориран в жълто. Реферът даде пауза за вода, а веднага след нея бразилецът видя директен червен картон. Рафиня удари с лакът в главата Дамиян Суарес и пое преждевременно към душовете, оставяйки Барса с 10 души на терена.

Съдията даде десетминутно продължение на първата част. Тогава с пропуски се отчетоха Педри и Аленя.

След антракта Барса продължи да контролира играта на терена, макар и в намален състав. Влезлият като резерва Абде не успя да се възползва от отличен шанс в първите минути след появата си. Така се стигна и до 57-ата минута, когато и домакините останаха с 10 души. Хайме Мата получи второ официално предупреждение и също бе изгонен от игра.

Около 3 минути по-късно Левандовски стреля с глава, но Алварес изчисти кълбото пред голлинията.

Наставникът на Барса Шави Ернандес също бе изгонен в 70-ата минута. Той получи червен картон за бурно оспорване на ситуация, при която Абде се откъсваше и се строполи пред пеналта след съприкосновение с Джене.

В 75-ата минута влезлият на смяна Ансу Фати изскочи зад отбраната на домакините и стреля от движение, но от близко разстояние не успя да порази мрежата на вратата на Сория.

Първоначално реферът даде 9 минути добавено време.  В 100-ата минута обаче Барса имаше сериозни претенции за дузпа. Стигна се до преразглеждане на ситуацията от ВАР, при което реферът лично я прегледа на монитора. Сото Градо обаче не даде дузпа за нарушение срещу Араухо в пеналта, а се прецени, че Гави е играл с ръка преди съприкосновението между уругваеца и защитник на домакините. Така бе отсъден фал в полза на Хетафе.

Мачът продължи общо 105 минути, което го превърна в най-дълго продължилата среща в Ла Лига. Секунди преди последния съдийски сигнал Порту пък пропиля златен шанс да донесе победата за Хетафе, но шутът бе блокиран.

Барса доминираше като цяло по време на мача, но очевидно креативността в офанзивен план куцаше и не съумя да отбележи гол. Така каталунците започнаха с издънка защитата на титлата си в Ла Лига, като и през миналата кампания те стартираха с нулево реми срещу Райо Валекано, но на своя „Камп Ноу“.

Хетафе – Барселона 0:0

Голмайстори: няма

Червени картони: Рафиня (42), Хайме Мата (57), Шави Ернандес (70)

Хетафе: Сория, Дамиан, Иглесиас, Митрович, Дуарте, Гастон, Аленя, Джене, Максимович, Мата, Латаса

Барселона: Тер Стеген, Кунде, Араухо, Кристенсен, Балде, Педри, Ромеу, Де Йонг, Гюндоган, Рафиня, Левандовски