Отхвърлен от Атлетико и посрещнат с отворени обятия от Барселона, Жоао Феликс беше човекът на седмицата. Когато настъпи моментът на истината, той беше и играчът на мача в дербито между двата отбора, спечелено от каталунците с 1:0. Португалецът привлече цялото внимание, включително на футболистите на дюшекчиите, но издържа на натиска и реализира единственото попадение. В 28-ата минута той открадна една топка от Науел Молина, а завършекът му беше изящен и с техническа прецизност копна кълбото над Ян Облак.

Този гол беше малка награда за това, което Барса направи през първото полувреме и дори след това. Лос кулес бяха господари в средата на терена благодарение на триото Гюндоган-Де Йонг-Педри. Единствено Роберт Левандовски бе провал. От своя страна Атлетико беше катастрофа преди почивката. Както Облак каза след срещата, никой не искаше топката. Никой не се интересуваше от нищо друго, освен да разтърси Жоао Феликс, ако минава покрай него. Отчаян, Чоло Симеоне направи 3 смени на полувремето, промени крилата и вкара Кореа. Но единствено умората и страхът от страна на Барса да не загуби преднината си промениха тона на мача в последната му част, когато рохибланкос имаха две възможности. Резервният вратар на каталунците Иняки Пеня обаче беше перфектен. От друга страна, блаугранас имаха доста шансове и ако те не дадоха повече плодове, причината е само и единствено Левандовски.

Жоао Феликс играе под наем в Барселона от Атлетико, но отпразнува гола, сякаш е на „Ноу Камп“ от години. Той се качи на един от билбордовете и разтвори ръце, както обикновено прави, когато вкарва. Португалецът обаче леко промени обичайния сценарий, защото поводът беше специален. Жоао целуна емблемата на каталунците и вдигна юмрук, но не забрави, че феновете на Атлетико бяха точно пред него.

„Реакцията при попадението беше спонтанна. Горя в играта и това беше като облекчение след лятото, което преживях“, каза Феликс след края на сблъсъка. Неговото име беше главният герой в предпремиерата на сблъсъка.

Той получи подигравки от Гризман, Саул и самия Чоло Симеоне. Трябваше да чуе много неща – как не е бил постоянен по време на престоя си в Атлетико, как му липсва нагласа да успее… И не беше изненада, че португалецът излезе с допълнителна мотивация, а дюшекчиите платиха скъпо за дързостта си да го ужилят с изявленията си. А на терена си личеше, че футболистите на Чоло въобще не харесаха рецитала на бившия си съотборник.

Жоао Феликс е щастлив в изгнанието си в Барселона. Шави вече го каза. Тук той е постоянен, работи като всеки друг и се шегува. Изглежда отново способен да бъде важен футболист в голям отбор. Той събра овациите на вечерта, когато беше заменен от Феран Торес. Португалецът прегърна Шави и дори не погледна Симеоне – треньора, който го накара да страда толкова много по време на престоя му в Атлетико. Човекът, който той иска да забрави завинаги. И тук идва още един любопитен момент – през следващото лято след края на наема му, Жоао Феликс трябва да се завърне при дюшекчиите. Освен ако Барса не реши да плати 70 млн. за правата му…

Материал на вестник "Ас", превод на "Тема спорт"

* заглавието е на Gol.bg