Христо Стоичков разказа още интересни истории от миналото във втората част от участието си в подкаста „Код Спорт“, където домакини са Владимир Памуков и Красимир Минев.

„Имаше шанс и други наши играчи да подпишат с Барселона, факт – разкри легендарната осмица. – Първо беше с Любо Пенев, който играше невероятно във Валенсия. Те бяха страхотен отбор, а той беше страшилище в атака. Много силен!

Тогава в Барселона в атака бяхме аз и Салинас, останалите ни офанзивни играчи бяха крила и халфове. Предложих на Кройф да вземем Любо, но той реагира: „Аз едва се оправям с един българин, ти искаш да взема и втори…“ Но имаше такъв вариант…

После, когато стана ясно, че Лаудруп напуска Барселона, имахме друг разговор с Йохан. „Има един човек, който ще свърши идеална работа. Покрива от наказателно поле до наказателно поле, може всичко. Краси Балъков.“ И тогава не се получи…

И с Трифон Иванов имаше шанс. Когато Алесанко се отказа, Трифон бе в Бетис, в Испания. И играеше силно. Щяха да паснат идеално с Куман, а той бе в най-добрата си форма от кариерата тогава. Но пак не стана.

Години по-късно Барселона ме прати в Италия да говоря с Валери Божинов, който бе на 16-17 години. Казах му – не се разбирай с никой друг, Барса те следи.

Но мина време, Чики Бегиристайн ме извика и каза, че Валери е подписал с Фиорентина…“

Стоичков видимо се вълнува, когато говори за покойния Трифон.

Той е една от осемте личности, заели място в Залата на славата на Камата в София, които вече не са между нас. Кройф също е там.

Снимка: Lap.bg