Барселона победи трудно с 4:2 гостуващия Валенсия в мач от 33-тия кръг на Ла Лига. Тимът на Шави Ернандес беше затруднен максимално от гостите и трябваше да обръща резултата, за да стигне до трите точки. 

Фермин Лопес даде аванс за каталунците в 22-та минута, но след това след грешки на Тер Стеген и Роналд Араухо “прилепите” обърнаха развоя с голове на Уго Дуро (27) и Пепелу (38) от дузпа. В края на полувремето гостите останаха с човек по-малко, след като вратарят Георги Мамардашвили беше изгонен с директен червен картон след намесата на ВАР. 

През втората част каталунците натиснаха сериозно и в крайна сметка след три гола на Роберт Левандовски (49, 82, 90+3) си осигуриха победата. Така полякът, който в последно време беше критикуван за предстяването си, увеличи сметката си в Ла Лига на 16 гола. Повече имат Александър Сьорлот и Джуд Белингам - по 17, а водещ реализатор в първенството е Артьом Добвик с 19. 

По-важна за каталунците обаче бе победата. С нея Барселона се завърна на второто място с актив от 73 точки, с две повече от Жирона. В следващия кръг тимът на Шави гостува именно на сензацията в Ла Лига този сезон. Реал Мадрид води убедително с 84 точки, докато Валенсия е 8-ми с 47. 

Преди началото на двубоя се изля сериозен порой над Барселона, който в крайна сметка не попречи особено на играчите на двата отбора. Каталунците започнаха силно срещата, докато “прилепите” чакаха шанса си на контраатака. 

При една от тях в 20-та минута Мамардашвили изведе Петер Гонсалес сам срещу Тер Стеген, но младокът не успя да отправи точен удар. Само две минути по-късно Барса поведе в резултата. Рафиня центрира прекрасно от лявото крило, Фермин Лопес се измъкна между четирима защитници на Валенсия и с добре насочен удар с глава направи 1:0. 

В следващите минути обаче хората на Шави Ернандес допуснаха детински грешки, които позволиха на Валенсия да обърне развоя. В 27-та минута Уго Дуро беше изведен зад защитата на домакинтие и изглеждаше така, че Тер Стеген ще изчисти топката. Герменецът обаче реши да действа технично и на практика я подари на Дуро. Нападателят след това нямаше проблеми да я насочи в опразнената врата - 1:1. 

В 38-та минута Роналд Араухо също сгреши фатално, след като закъсня в  едно единоборство с Петер Гонсалес, не успя да докосне топката и посече нападателя. След намесата на ВАР реферът посочи бялата точка, а Пепелу стреля в средата на вратата и направи 2:1 за Валенсия. 

До края на полувремето Барса натисна и след едно центриране от ъглов удар Араухо засече топката с глава и я прати в страничната греда. В добавеното време на първата част вратарят на гостите Мамардашвили също сгреши фатално. Грузинецът не успя да си спре добре една върната топка към него и Ламин Ямал стигна първи до нея. След това я чукна покрай вратаря, който пък я отклони с ръка. Първоначално реферът не видя добре ситуацията, но след като я прегледа показа директен червен картон на Мамардашвили. 

Второто полувреме започна по плана за Барса и още в 49-та минута Роберт Левандовски изравни резултата. След центриране от корнер полякът прати топката в далечния ъгъл и я прокара зад голлинията. В ситуацията имаше претенции, че Фермин Лопес влияе на играта и ВАР отново влезе в подкрепа на реферите. Все пак голът на Лева бе зачетен. 

Последва още по-сериозен натиск на каталунците, но гостите се защитаваха храбро. В 73-та минута Валенсия имаше прекрасен шанс да поведе отново в резултата, след като Диего Лопес беше изведен зад защитата на домакините. В последния момент обаче Педри направи страхотен шпагат и отклони топката. 

Така се стигна до 82-та минута, когато след ново центриране от ъглов удар Барселона вкара трети гол. След изсипаната топка в наказателното поле Араухо успя да играе първо с нея, след това стана разбъркване, а Левандовски бе на точното място в точното време, за да я отклони с глава във вратата - 3:2 за Барса.

В добавеното време на срещата Левандовски вкара и третия си гол в срещата. Полякът оформи хеттрика си след прекрасно изпълнение на свободен удар. 

Барселона - Валенсия 4:2

1:0 Фермин Лопес 22’

1:1 Уго Дуро 27'

1:2 Пепелу 38’-дузпа

2:2 Роберт Левандовски 49’

3:2 Роберт Левандовски 82’

4:2 Роберт Левандовски 90+3'

Барселона: Тер Стеген, Кунде, Араухо, Кубарси (46 - Мартинес), Кансело (80 - Феран), Кристенсен (46 - Роберто), Гюндоган, Фермин (73 - Педри), Ямал, Рафиня (66 - Феликс), Левандовски 

Валенсия: Мамардашвили, Васкес, Ернадис, Москера, Корея, Лопес (79 - Канос) (79 - Йозкаджар), Пепелу, Гера (79 - Гиямон), Гонсалес, Алмейда (45 - Доменех), Дуро (70 - Мари)