Съперникът, който се падна на Левски, бе най-тежкият възможен в първия предварителен кръг на Лига Европа. 

Ружомберок завърши на трето място в словашкото първенство, където изостана на цели 24 точки от шампиона Слован Братислава (и на 7 от втория Дунайска стреда). Спечели квота за евротурнирите след голяма битка с Жилина за място в Топ 3. 

Драмата в края на сезона включваше и сензационна победа у дома над шампионите с 3:2, като именно след нея Ружомберок успя да изпревари Жилина на третата позиция и да я запази в оставащите кръгове до финала на шампионата.

На мачовете с Левски отборът ще бъде и с нов треньор. Става дума за Ян Хаспра, който има доста скромна визитка. 

До момента бе начело на дублиращия отбор на Ружомберок, който се подвизаваше в Четвърта лига на Словакия, но под негово ръководство спечели промоция за Трета и сега дори за Втора лига. Негов асистент ще бъде бившият словашки национал Марек Сапара, който направи солидна кариера в Розенборг и Турция. Те замениха тандема на Давид Холубек и Иржи Ярошик. И призоваха за търпение: 

"Тук се чувствам вкъщи, но никой не е пророк в собствения си дом. Надявам се публиката да не се обърне срещу нас, ако нещата не проработят в първите седмици или месеци. Ние сме спортен град. Женският ни баскетболен отбор показа пътя. Дано и във футбола повторим техните постижения", пожела си 50-годишният Хаспра, цитиран от "Тема спорт". 

Целта на отбора е да развива собствени кадри, затова чужденците се броят на пръсти. Тук са само чехът Филип Тварджик, македонецът Тихомир Костадинов (офанзивен халф), както и дефанзивният полузащитник Кристи Косе (албанец). Последният се отличи с 8 гола през миналия сезон. Той е юноша на ПАОК, тъй като родителите му се местят от Албания в Гърция. Македонецът Костадинов пък записа 8 асистенции на сметката си през 2018/19. Друг играч, който заслужава внимание, е 22-годишният капитан Доминик Кружляк, който през 2017-а дори стигна до националния отбор на Словакия. В отбора има само един играч над 30 години. Това е защитникът Ян Масло, който също е местно момче и дебютира за клуба през 2005-а.

Отборът играе домакинските мачове в Европа на собственото си стадионче, което е с капацитет едва 4817 души. Самият Ружомберок се намира на около 40 километра от кошмарния за сините град - Жилина. Иначе в Европа активът на тима е доста скромен - едва 16 срещи. През сезон 2017/18 отборът направи най-солидния си пробив на международната сцена. Тогава отстрани солидни съперници като Войводина Нови Сад (3:2 общ резултат) и Бран Берген (2:1), след което отпадна от Евертън с 2 минимални загуби по 0:1. Това означава, че за последните 5 години съперникът на Левски е изхвърлил повече отбори на международната сцена в сравнение със сините. За същия период отборът от "Герена" е елиминирал само един тим, при това по-слаб от Войводина и Бран (Сутиеска Никшич през 2017-а).

Най-големият успех на Ружомберок е спечелването на титлата в Словакия през 2006-а. През същата година печели и Купата на Словакия. Следва участие в предварителните кръгове на Шампионската лига, където отстранява шведския Юргорден (3:2 общ резултат), но отпада веднага след това от ЦСКА Москва (0:5). След историческия си връх отборът влезе само 2 пъти в Топ 3 на словашкото първенство - през 2016/17 и 2018/19. Светъл лъч е и достигането до финал за Купата на Словакия през 2018-а, който обаче бе загубен с 1:3 от Слован. Тогава един от головете за победителите отбеляза българинът Васил Божиков.