Промените в Закона за хазарта, предложени от Валери Симеонов, бяха одобрени с голямо мнозинство в Комисията по бюджет и финанси. С 14 гласа „За“ и 6 „въздържал се“, депутатите приеха на първо четене да се забрани на частни компании да организират лотарийни игри. Това право получава само Държавният спортен тотализатор.

Освен това промените предвиждат билети да се продават само в обекти, лицензирани за тази дейност, които се намират далеч от училища, пише economic.bg.

След гласуването Валери Симеонов коментира, че не знае нищо за другите предложения за промени в Закона за хазарта, които днес публикува Министерството на финансите и които предвиждат нови такси за хазартните игри. На въпрос не се ли притеснява, че промените на МФ може да значат по-малки приходи за бюджета, Симеонов отговори: „Има ли значение дали се намалява таксата или не, след като всички пари отиват в държавата?“

„Аз съм си внесъл моето предложение и както виждате то тръгна добре, Хайде да му е по вода. Като внесат другите промени, ще разсъждаваме. Предният път нотификацията беше, за да се позабави проектът“, обясни Симеонов.

Той заяви, че на по-късен етап държавата ще се „заеме“ и с останалата част от хазартния бизнес.

„Няма проблем моят законопроект с Конституцията. Направихме сондаж, не става въпрос за монопол върху цял сектор. Хазартът се запазва в негови други форми, които не са малки, които като им дойде времето ще се занимаваме и с тях. Бъдете сигурни“, каза той на журналистите.