Само 5% от акционерите в “Левски” в едномесечен срок могат да свикат ново общо събрание, на което да бъдат сменени членовете на надзорния съвет, както и да се предложи евентуално увеличение на капитала, пише "24 часа".

Така делът на Георги Попов може да бъде неутрализиран, като целта е той да падне под 25%, за да не може да пречи.

Ако се приеме, че в момента 26 383 777 акции са “заспал” капитал и няма да участват в общото събрание, то се провежда с т.нар. падащ кворум. За това намекна и бившият собственик на “Левски” Тодор Батков.

Така активни ще са 4 286 197 акции, при които мажоритарен собственик ще се яви тръст “Синя България”, който ще контролира 70,97% от останалия капитал. Делът на “Аква Темпус” скача до 5,19%, този на Иво Тонев - на 3,72%, а Александър Парашкевов Александров и Николай Любомиров Иванов ще държат по 3,46%.

Увеличението на капитала може да реши проблемите, но той трябва да мине първо през предлагане на сегашните акционери, които извън Георги Попов са точно 1184 физически и юридически лица.

Обикновено т.нар. блокираща квота е записана в устава на акционерното дружество и обикновено е около 25% от капитала.

Заради това е необходимо минимално четирикратно увеличение на капитала на дружеството. Тогава при 122 679 896 акции Георги Попов остава с 21,5%. Или ако в момента държиш 100 акции, ще можеш срещу още 400 лева да увеличиш дела си.

Трикратно увеличение не стига, защото тогава капиталът става 92 009 992 лева, от които обаче Георги Попов ще контролира 28,7% и ще може да продължи да пречи.

10-кратно увеличение на капитала гарантира само 8,6% за сегашния мажоритарен собственис. 9-кратното му остава 10,5%, 8-кратното - 12,3%, 7-кратното - 14,3%, шесткратното - 17,2, и петкратното - 19,8. Ако акционерите се откажат да увеличат капитала си, то той може да бъде пуснат за други хора.

Най-хубавото при този вариант е, че парите влизат в дружеството, като могат да се използват за покриването на нуждите и дълговете.

По принцип обаче процесът е доста сложен и ще отнеме около половин година, ако се спазват всички изисквания на закона. Заради това трябва да се търси друг вариант поне до края на сезона, след което да се проведат процедурите.

В същото време злосторници вече обявиха в уикипедия, че премиерът Бойко Борисов е мажоритарен собственик на “Левски” след шоуто, което спретнаха Сашо Диков и Васил Божков в сряда с ценните книжа на клуба.