Кога ще свърши сагата с акциите на Левски? Въпрос, който и вчера остана без отговор. Босът Васил Божков продължава да пече сините фенове на бавен огън. След като в четвъртък той обяви електронно гласуване за това кой да бъде следващият притежател на 86,6 процента от акциите на клуба, вчера съобщи, че те ще преминат в ръцете на Наско Сираков – победителя в допитването.

„През януари предадохте ПФК Левски, май месец го хвърлихте в задкулисието. Слабият и объркан премиер Бойко Борисов, даващ непрекъснато съвети за собствеността и какво да се случва с отбора, не посмя да поеме отговорността за „любимия“ си клуб. Наско Сираков ще получи собствеността на акциите при съгласие от негова страна. Успех на Левски“, написа Божков в 10:00 часа в страницата си във Фейсбук.

Ясно е, че той хвърли обвинения, най-вероятно насочени към феновете. Но така и не съобщи кога и как Сираков ще може да получи акциите. А точно това е най-важното!

Малко по-късно в официалния сайт на Левски се появи и кратко изявление на Наско, което беше доста лаконично. „Прочетох изявлението на г-н Божков и неговото решение да получа акциите на ПФК Левски. Изказвам своите благодарности към многобройните ни фенове, към всички левскари, към моите верни приятели и съмишленици за мощната подкрепа, която получих след обявяване на решението ми, че съм готов да получа акциите. Също така изказвам своите благодарности към г-н Божков и г-н Попов! С огромна отговорност и уважение: Ваш Наско Сираков“.

Явно и легендата на клуба е наясно, че сагата далеч не е приключила. А Божков направи нов ход, този пък от друга социална мрежа. В Туитър бизнесменът, който се намира в Дубай и е издирван от прокуратурата, написа многозначителното: „Каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи. Успех на Лески“.

Драмата с мажоритарния пакет акции, който се води на името на Георги Попов – дясната ръка на Божков, започна на 13 май. Тогава бе обявено, че те са джиросани на премиера Бойко Борисов. Задачата да му ги връчи бе поверена на Сашо Диков. Той обаче не бе допуснат в Министерския съвет, а Борисов „отказа да бъде въвличан в такава игра“. В крайна сметка пликът с ценните книжа бе занесен на „Герена“, а различните юристи даваха разнопосочни мнения за това кой при тази ситуация е собственик. След това на 17 май Сираков официално ги пожела, но до вчера нямаше дори индикация, че може да ги получи. Сега има такава, но не е ясно кога ще стане това.

Адвокат Радостин Василев обясни, че има начин легендата на клуба по законов път да придобие дяловете. „Ако има повторно джиросване от г-н Попов, то не би било валидно. Това временно удостоверение, този алонж, който не е прикрепен, може просто да бъде скъсан. Бъде ли физически унищожен, е възможно г-н Попов като последен джиратар във веригата на джирата да направи ново джиросване. Надявам се този път да не е като миналия, когато се джироса на лице, което не желае да получи акциите“, каза пред Канал 3 адвокат Василев.

Сираков и вчера бе на „Герена“. И вече усилено работи по план не само за довършване на сегашната кампания и започване на следващия, но и за доста дълъг период от време. Първата задача – редуциране на бюджета, продажба на играчи и привличане на българи през лятото. А за оцеляването си Левски продължава да разчита на дарения. Поне докато трагикомедията с дяловете не приключи.

Янаки ДИМИТРОВ, в-к Тема спорт