Лудогорец победи с 1:0 Левски в голямото дерби от 25-ия кръг на efbet Лига, играно в София.

Единствения гол в мача вкара Каули Оливейра точно 24 секунди след началото на второто полувреме. Той се разписа след фамозно изпълнение от дистанция, а до края 26-кратният шампион на България така и не успя да затрудни Владислав Стоянов.

 

Иначе двата отбора изиграха хубав сблъсък, въпреки че им беше първи след принудителната пауза заради пандемията от коронавирус. На два пъти и главният съдия Николай Йорданов попадна под светлината на прожекторите. Първо той отмени гол на Лудогорец за спорна засада на Мавис Чибота, а след почивката Левски имаше претенции за дузпа.

 

С успеха Лудогорец събра 58 точки и увеличи аванса си пред "сините" на 12 т. Разградчани са и с мач по-малко, гостуване на Арда. Столичани пък вече се намират на 3-то място, а утре могат да бъдат изместени от големия съперник ЦСКА. Това беше и първа среща за Левски с новия собственик Наско Сираков. 


В състава на Левски нямаше изненади. Очаквано Ивайло Найденов зае мястото на наказания капитан Живко Миланов. В халфовата линия действаха Мартин Райнов и Симеон Славчев, за когото това беше втори мач за "сините". Пред тях беше поставен Стайн Спиерингс, а триото в атака беше съставено от младока Станислав Иванов, Паулиньо и Найджъл Робърта.

За Лудогорец изненадващо Марселиньо беше оставен на пейката. Зад гърба на Клаудиу Кешеру действаше взетият през зимата Каули Оливейра, който има 13 мача в Бундеслигата с екипа на Падерборн. В средата на терена Павел Върба заложи на Абел Анисе и Стефан Баджи.

Левски започна дербито по-добре и още в 5-ата минута Стайн Спиерингс шутира от дистанция в аут. 60 секунди по-късно Найджъл Робърта намери Станислав Иванов на чиста позиция в наказателното поле. Младият национал стреля без забавяне, но Антон Недялков с решителна намеса изби.

После Лудогорец пое инициативата и Милан Миятович на два пъти трябваше да се намесва. Той първо улови удар на Абел Анисе, а след това отчая Клаудиу Кешеру. При ситуацията Вандерсон намери румънския стрелец, който беше изпуснат от Симеон Славчев и насочи топката към долния десен ъгъл, но сръбският вратар изби.

В средата на полувремето дойде и първият спорен момент. Мавис Чибота получи подаване на левия фланг, центрира в наказателното поле, където Холмар Ейолфсон си заби автогол. Той обаче беше отменен за много тънка засада на крилото на гостите.

След това дербито стана двуостро и Каргас изненадващо се озова на върха на атаката. Той подаде вляво към връхлитащия Иван Горанов. Капитанът на Левски засече, но Владислав Стоянов изби. В ответната атака Вандерсон се подигра със Славчев, но шутът му беше блокиран от Ейолфсон. Топката попадна в Абел Анисе, който продължи към Кешеру, но неговият мерник изневери от чиста позиция.

В 39-ата минута Спиерингс се справи със Сисиньо на пеналта, овладя и отправи удар, но в аут. Точно 24 секунди след подновяването на играта Лудогорец поведе. Вандерсон намери Каули Оливейра, който с фамозен удар от дистанция матира Миятович за 1:0 за Лудогорец! След това Левски се опита да натисне, но не можеше да създаде опасна ситуация.

От своя страна Лудогорец се защитаваше сигурно и чакаше момент да нанесе втори удар. Това можеше да се случи в 71-ата минута, когато Станислав Иванов сбърка при изнасянето. Мавис Чибота открадна топката, напредне и стреля, но Миятович изби в корнер, след който не последва нищо интересно.

До края Левски имаше претенции за дузпа, които не бяха уважени, нов гол не падна и Лудогорец спечели с 1:0. 

Левски - Лудогорец 0:1

Голмайстор: 0:1 Каули (46)

Левски: Милан Миятович, Ивайло Найденов, Янис Каргас, Холмар Ейолфсон, Иван Горанов, Мартин Райнов, Симеон Славчев (67-Нашименто), Станислав Иванов (80-М. Петков), Стайн Спиерингс, Паулиньо, Найджъл Робърта (82-Костов)
Треньор: Петър Хубчев

Лудогорец: Владислав Стоянов, Сисиньо, Драгош Григоре, Георги Терзиев, Антон Недялков, Анисе Абел, Стефан Баджи, Каули (88-Икоко), Мавис Чибота (71-Жоржиньо), Вандерсон (80-Марселиньо), Клаудио Кешеру (46-Швиерчок)
Треньор: Павел Върба

София, ст.: "Георги Аспарухов"
Съдия: Николай Йорданов
Жълти картони: Славчев, Паулиньо (Левски); Григоре, Недялков, Стоянов, Вандерсон, Швиерчок, Икоко (Лудогорец)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=6fdd25ba33" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>