В събота ни предстои поредното издание на вечното дерби. В края на май и през юни обикновено се решават титли. В миналото именно развръзката в този сблъсък е определяла кой ще триумфира със златните медали, но сега за поредна година няма да е така.
Левски няма да е в ролята на фаворит на националния стадион, но ако се облегне на традицията, не би трябвало да загуби. Това сочи статистиката на играните до момента 4 вечни шампионатни дербита през юни, пише "Тема спорт". В тях сините имат 2 победи и 2 равенства. И случайно или не - винаги са символичен гост, както ще е и в събота...

Първият двубой между съперниците през юни е през сезон 1950. Тогава Левски все още диктува модата в следвоенните години. Равенството 0:0 на 11 юни 1950 г. между сини и червени обаче дава шанс на Славия да погледне към титлата. Сините и белите, победили с 2:0 Локо Сф ден по-рано, са с по 18 точки и с по 6 мача до края на сезона. Още на 13 юни обаче следва бял провал – 1:3 срещу Академик, а до края Левски губи само една точка – в директния спор със Славия (1:1), като тимът от „Овча купел” изравнява в 89-ата минута. Мачовете с ЦСКА обаче са доста напечени. Затова и историческото противоборството между сините и белите започва все повече да избледнява, заместено постепенно от друга тръпка - тази, която ще бъде наречена вечно дерби.

Следващият юнски сблъсък между съперниците е през сезон 1967/68. На 15.06 65 хиляди се изсипват на националния стадион, за да гледат двубоя от 27-ия кръг. За рефер на мача е назначен италианецът Паоло Франческони. Левски влиза с аванс в дербито и му е нужно да не губи. В крайна сметка успява да го направи - удържа 0:0, а след това и влиза с 2 пункта аванс пред съперника в последния кръг, което означава, че титлата отива на “Герена”.

През сезон 1970/71 две от най-обичните от България футболни чеда – Гунди и Котков, изиграват последното си вечно дерби. На 28 юни 1971 г. сини и червени излизат в поредния си спор за надмощие – двубоят в последния 30-и кръг е фактически финал на първенството, но не съвсем, защото всеки друг изход, освен титла за ЦСКА, граничи с фантастиката. Армейците влизат в дербито с 2 точки повече и с цели 18 попадения по-добра голова разлика. Това означава, че сините трябва да гонят победа с резултати от рода на 9:0 или 10:1. Червените изиграват срещата рутинно и без рискове. Левски все пак стига до минималното 1:0, с гол на Цветан Веселинов-Меци в 60-ата минута.

Сблъсъкът обаче не е лишен от типичните за него страсти. В един момент Георги Аспарухов се освобождава от пазача си Пламен Янков и е подкосен отзад. Нервите на Гунди са опънати до скъсване, защото наскоро се е завърнал след лечение на поредната си контузия и отвръща с грубост. Двамата моментално са изгонени. Синият централен нападател е наказан от Дисциплинарната комисия за три срещи. Той обаче никога няма да изтърпи санкцията си, защото земният му път свършва на 30 юни в 11 часа на 52 километра от София. Заедно с Никола Котков тръгват за Враца за празненствата по повод 50-годишнината на местния футбол, но край Витиня шофираната от Гунди „Алфа Ромео” се забива в камион и легендите изгарят като факли...

През 1983/84 в Левски е извършена пълна смяна на поколенията. От предишния шампионски тим от 1978/79 г. са останали само трима – Пламен Николов, Емил Спасов и Руси Гочев. В титулярната единайсеторка пък намират място седмина от школата - Боби Михайлов, Ники Илиев, Петър Петров, Краси Коев, Емо Велев, Наско Сираков и Гиби Искренов. И под ръководството на Васил Методиев-Шпайдела се превръщат в отличен тим. Но след 4 поредни години на доминация ЦСКА трудно се предава. Стига се и до вечното дерби на 3 юни 1984-та, което е от последния кръг и е фактически финал между претендентите за отличието. Съперниците влизат с равни точки в сблъсъка, но червените имат предимството да ги устройва и реми заради по-добрата си голова разлика. Напрежението преди двубоя е огромно и никой наш съдия не се наема да го свири.

Викат германец – Дитер Паули. Мачът отдавна е останал в антологията на най-доброто, сътворено от сини и червени. Левски повежда с 2:0 - голове на Емил Спасов и Божидар Искренов, ЦСКА намалява чрез Георги Славков и яростно търси спасителното 2:2 в последните минути с 9 души – лидерът на тима Георги Димитров-Джеки е изгонен, а малко след това резервата на сините Петър Курдов чупи врата на брат му Динко. Години по-късно Джеки разпалено твърди, че немецът е бил „хванат” от съперника срещу 1000 дойче марки и две проститутки, а в ЦСКА предварително са знаели, че е дошъл да им „отреже главите”. Истина, или просто добре намерено оправдание, едва ли някога ще научим. Друга резерва на Левски – Пламен Цветков, вкарва две минути преди края шампионския гол, чакан 4 дълги години, за крайното 3:1. Титлата се прибавя към спечелените месец по-рано национална купа и Купа на Съветската армия – уникален требъл.

ВЕЧНИТЕ ДЕРБИТА ПРЕЗ МЕСЕЦ ЮНИ

Сезон Дата Мач Резултат
1950 11.06.1950 г. ЦСКА - Левски 0:0
1967/68 15.06.1968 г. ЦСКА - Левски 0:0
1970/71 28.06.1971 г. ЦСКА - Левски 0:1
1983/84 03.06.1984 г. ЦСКА - Левски 1:3

Баланс: 4 мача, 2 победи за Левски, 2 равенства, голова разлика 4-1 в полза на Левски.