Сериозни наказания и глоби са заложени в Наредбата на БФС, ако даден футболен клуб попречи на телевизията, държаща правата за излъчване, да си свърши работата, пише dsport.

Както е известно, мажоритарният собственик на Левски Наско Сираков заплаши в интервю пред „Код Спорт“ по TV+, че Левски няма да допусне камери на „Герена“ още следващата седмица.

Подобно действие може да се тълкува от БФС като неявяване на отбора на мач. Според Член 28, алинея 18 от Наредбата на БФС отборът домакин е длъжен да осигури безпрепятственото излъчване на футболната среща на държателя на телевизионните права, с който БФС има договор.

За нарушения по алинея 18 се налага дисциплинарно наказание по Дисциплинарния правилник, като се счита, че отборът не се е явил на футболната среща.

На отбор, който не се яви за среща от първенствата и турнирите на БФС, се присъжда служебна загуба с 0:3 и му се отнемат 3 точки. Ако тимът е от Първа лига, се налага и имуществена санкция в размер на 5000 лева. При повторно нарушение отборът се премества в по-ниско ниво.

Според Член 44 от Дисциплинарния правилник, на отбор, който не осигури условия или попречи на телевизионните екипи да изпълнят задълженията си, след доклад на делегата, се налага служебна загуба, отнемат му се три точки и се налага глоба в размер на 15 хиляди лева.

Сумата трябва да бъде внесена до следващата среща. Освен това футболният клуб губи правото да получи всички средства, които му се полагат по схемата за разпределение на сумите от телевизионните права.

Наказания отнемане на точки и изхвърляне от Първа лига се предвиждат и когато клуб откаже да сключи договор с БФС за телевизионното предаване на неговите срещи пред старта на сезона.