Левски допусна поредна загуба, свлече се на 10-о място, а му предстоят четири поредни мача с най-силните поне на хартия отбори в България. След месец почти сигурно тимът от „Герена“ ще обитава местата на изпадащите. Но в това няма никаква сензация. Освен че клубът е в непоискан, но фактически фалит, a в несъстоятелност е и така наречената спортна експертиза, заради която някои хора станаха собственици на великата марка. 

Тази уникална и най-добра в България спортна експертиза доведе възможно най-слабите и непригодни за нищо футболисти. В друг текст, който ще публикувам следващата седмицата, ще се спра подробно на селекцията. И ще докажа, че тя символизира пълното безхаберие на сегашното синьо управление. Което остави спортно-техническият процес на 64-годишен пенсионер, който от 2003 година на практика е извън реалното треньорство. Така да се каже, от 100 кандидати за поста, Наско Сираков избра 101 –ия. И му наби всичките ментета на света. 

Ще се занимая специално с кариерите на всеки един от новодошлите, но като подгряване посочвам факта, че Алекс Петков идва в Левски от титулувания за най-слаб тим в света – Брикин. Това е стара британска традиция – последният в последната професионална дивизия на Шотландия се коронова за най-лошия отбор в света. Затова не се учудвайте от играта на Алекс, той е преминал през страхотна школа. Отборът, от който идва, губи в 19 от 20 мача. 

Но това не е изключение, почти всички новодошли са от третото, четвъртото, петото ниво, та чак до квартални тимчета. Играли са за изпадащи отбори, в които са били резерви. В едно интервю Наско Сираков каза, че отборът на Левски е новосформиран и тепърва ще разкрива потенциала си. Гарантирам на цялото синьо войнство, че те вече разкриха потенциала си и по-добре от това няма да стане.

Това е най-лошата селекция на Левски от 2008 година насам, когато Вили Вуцов докара Яшар, Боян Илиев, Даниел Киш и някакъв Тиберканин. А по ирония на съдбата преди това Гошо Тодоров също се прояви селекционно. При него през 2003 година синята фланелка облякоха „Тапата“ Андонов, Дани Пеев, Демба–Нирен, Герасимов и сие. И сега ако Левски трябва да търси заместник, експертизата трябва да излъчи единствения възможен заместник, който е Велислав Вуцов. Сегашният Левски си е лика-прилика с този „велик“ футболен специалист.

Всъщност ако Гошо си тръгне, в което не вярвам,  ще стане много весело с кандидатите да го заместят. Написах, че не вярвам, защото това бе оставка от типа „давам, ама не искам да я приемате“. Този театър го разигра Феро Спасов преди месец. При положение, че Левски няма никаква реална опция освен споменатия Вуцов и Емил Велев, Гошо може да не се притеснява за мястото си. Приказките за Живко Миланов само ме разсмиват. Но и това е част от експертизата. От всички, които играха за Левски в последните 15-20 години, Живко е най-неподходящият. Гонзо е като Айнщайн в сравнение с него! Все пак един треньор трябва да покрива минималните изисквания за интелект.

И отново цитирам най-добрата спортна експертиза в България. За Левски няма значение дали ще е осми, или втори. Работата отива натам да няма значение дали ще е осми, или 14-и. Все тая, при другите проблеми с оцеляването. Но все ми се струва, че като искаш, трябва и да дадеш. Не можеш да точиш джобовете на левскарите и да им предлагаш подобни унижения. Редовни унижения!

Това, че заплатите са намалени и няма по висока от 10 хиляди лева на месец, не е никаква утеха. Тези, сегашните, които дори не са от кол и въже, трябва да си плащат, за да играят. Защото месечната карта за фитнес струва стотина лева. И е време не само феновете да си купуват карти, но и футболистите. А ръководството е най-добре да предаде цялата власт на феновете. Те все някак ще намерят начин да се оправят. Със сигурност по-зле отсега практически и теоретически не може да бъде.

Жаклин Михайлов, "Тема спорт"