"Левски" е напът да направи нещо, което много рядко се е случвало в неговата история – да вземе през зимата само чужденци. Дотук „сините“ официално привлякоха един такъв от нашето първенство – Ребин Сулака. Другите трима, които подписаха, също се легионери – хърватският вратар Звонимир Микулич, испанският бранител Начо Монсалве, както и мароканският краен защитник Файсал Рерас.

Досега историята помни две техни зимни селекции, които бяха съставени само от чужденци. Единият от тези случаи е малко по-особен. Става дума за този през паузата на сезон 2006/07, пише "Мач Телеграф". Тогава "Левски" взе единствено бразилския защитник на "Беласица" Диану Дос Сантос. Станимир Стоилов обаче го обяви за тактически неграмотен и не го пусна и една минута в игра. Другият, вече по-класически случай, беше отпреди 9 години. Тогава треньор на "Левски" беше Николай Костов. В началото на 2012-а неговата селекция включваше четирима играчи, без нито един от тях да е българин. Това бяха португалският ляв бек Нуно Пинто, игралият в Серия А с "Лече" малиец Сюлейман Диамутен, португалското крило Кристовао Рамос, както и голмайсторът на "Славия" – Жуниньо. И четиримата бяха качествени футболисти, но малко от тях успяха да направят силен и дълъг период на „Герена“. Иначе както е видно и тогава, и сега новите са четирима.

Другото съвпадение е, че един от тях е взет от нашето първенство. Сега е Сулака, а преди бе Жуниньо. Разликата е, че този път по всичко изглежда, че селекцията все още не е приключила. А тези, които тепърва ще идват също ще са чужденци. Така освен, че процентно рекордът ще бъде изравнен и за трети път ще видим 100% легионери, ще има и един нов рекорд. Този път бройката на чужденците ще е по-висока. През 2012-а както стана дума те бяха четирима, а сега ще са 5 или може би дори 6.

Фактът, че няма българи, не е лош за "Левски", защото изминалата есен, която бе най-слабата в клубната история, доказа, че предимно с българи не става. Чужденците бяха рекордно малко, а повечето от тях – Паулиньо, Робърта и Насиру Мохамед пропуснаха доста мачове. Три от общо едва четирите мача, които отборът спечели дотук в шампионата бяха с решаващата роля на чужденците. При 4:0 в Монтана герой бе Стайн Спиерингс, при 3:0 срещу ЦСКА 1948 резултатът откри Насиру Мохамед, а за минимално 1:0 над "Локо" (Пд) вкара Найджъл Робърта. Само мъчителният успех над Етър с 2:1 бе изкован изцяло от голове на българи – Живко Атанасов и Боби Цонев.

Сигурно е, че съотношението българи-чужденци на „Герена“ ще е коренно различно през пролетта от това, което бе досега. Остава да видим дали ще бъде намерен точният баланс, който да вдигне значително класата.