Левски записа едва втора победа като гост през сезона, след като надделя с 3:1 при визитата си на Ботев Враца в мач от 21-ия кръг на efbet Лига.

Срещата можеше да се развие и по коренно различен начин, ако при резултат 1:0 за домакините, Даниел Генов не беше изпуснал дузпа. Преди него Костадин Ничев (7‘) беше открил резултата.

"Сините" стигнаха до успеха с три гола за 9 минути след почивката. Първо Найджъл Робърта изравни, после Живко Атанасов направи пълен обрат. Крайният резултат оформи Робърта с попадение от бялата точка.

Така Левски победи след три поредни равенства и събра 24 точки, които му отреждат 9-то място, само на 4 т. зад 6-ия ЦСКА 1948. Ботев се смъкна на 12-та позиция с 18 пункта, колкото има и Монтана.

В следващия кръг Левски приема Славия на 20 март, а врачани са гости на ЦСКА 1948. Преди това двата отбора имат мачове за Купата на България, "сините" гостуват на "белите" от Овча купел, а Ботев на ЦСКА.


През първото полувреме Ботев Враца се представи блестящо във всяко едно отношение и трябва да съжалява, че се оттегли само с един гол аванс.

Той падна още в 7-ата минута, когато Валери Домовчийски отклони топката след корнер. Тя стигна до непокрития на далечната греда Костадин Ничев, който със силен шут не даде шансове на Звонимир Микулич.

Левски отговори с неточен удар от чиста позиция на Патрик-Габриел Галчев, а след четвърт час игра домакините стигнаха до дузпа. Тя беше отсъдена за игра с ръка на Галчев в наказателното поле.

Зад топката застана Даниел Генов, който прати вратаря в противоположния ъгъл, но  изстрелът му срещна гредата и Левски оцеля. После "сините" се опитваха да натиснат и в средата на полувремето поискаха дузпа за бутане на вратаря Красимир Костов срещу Начо Монсалве, но главният съдия Владимир Вълков остана безмълвен. При ситуацията защитникът получи контузия и по-късно беше заменен от Симеон Славчев.

След половин час игра Генов пропусна нова отлична възможност да се разпише и да удвои преднината на Ботев. Димитър Буров проби по фланга и центрира успоредно на голлинията, но от няколко метра нападателят прати топката в аут. До края на полувремето на два пъти Мартин Петков стреля, но при първия опит неточно, а при втория Костов сигурно улови.

На почивката Славиша Стоянович взе мерки и смени Галчев с Билал Бари. Този ход не даде резултат веднага и не се виждаше как ще се стигне до изравнителен гол. От своята страна Ботев разчиташе на контри и статични положения, за да нанесе втория си удар. При едно от тях Домовчийски засече с глава, но над вратата.

В 54-ата минута гостите можеха да изравнят, след като Славчев с чудесен пас с едно докосване изведе Найджъл Робърта, но нидерландецът беше блокиран от Костов, който излезе предвидливо и скъси ъгъла.

При втория си шанс Робърта вече не сбърка за 1:1! В 57-ата минута Здравко Димитров центрира от корнер, Костов не се намеси добре и голмайсторът на Левски с глава възстанови равенството.

Секунди по-късно Левски направи пълен обрат! Димитров центрира, Робърта отклони с глава към Живко Атанасов, който засече за 2:1! При положението останаха съмнения за засада, но такава не беше маркирана.

В 66-ата минута "сините" сложиха точка на спора. Мартин Петков беше спънат от Ничев в наказателното поле и съдията отсъди втора дузпа в мача, този път за столичани. Зад топката застана Робърта, който с хубаво изпълнение не даде шансове на Костов и Левски поведе с 3:1!

В 77-ата минута Мартин Петков можеше също да се разпише, но шутът му мина край страничната греда. В продължението Петков и резервата Насиру Мохамед изпуснаха да вкарат, до края не падна нов гол и Левски спечели мача.  

Снимка: Lap.bg

Ботев Враца - Левски 1:3

Голмайстори: 1:0 Ничев (6), 1:1 Робърта (57), 1:2 Атанасов (59), 1:3 Робърта (65-д)

Ботев: Красимир Костов, Атанас Зехиров, Илия Миланов, Венцислав Керчев, Аласане Н`Дайе, Димитър Буров, Костадин Ничев (73-Том), Педро Лагоа (73-Ненов), Чавдар Ивайлов (63-Колев), Валери Генов (60-Бабунски), Валери Домовчийски (60-П. Атанасов)
Треньор: Антони Здравков

Левски: Звонимир Микулич, Ивайло Найденов, Живко Атанасов, Начо Монсалве, Патрик-Габриел Галчев (46-Бари), Георги Александров, Тома Даске, Илия Юруков, Мартин Петков, Здравко Димитров (92-Мохамед), Найджъл Робърта (93-Божинов)
Треньор: Славиша Стоянович

Враца, ст.: "Христо Ботев"
Съдия: Владимир Вълков
Жълти картони: Н`Дайе, Ивайлов, Колев (Ботев); Робърта, Монсалве, Галчев, Александров (Левски)