Интересни събития предстоят на „Герена“ през пролетта, а защо не през лятото, че и след това. Да, точно така, става въпрос за финансовото бъдеще на клуба. Сините са в непрекъсната опасност от фалит и ще е изключително трудно в новите условия да се спазват всички падежи и да се запълват всички дупки.

Фенове на Левски още преди Нова година са се срещнали със собственика Наско Сираков, а един от по-старите активисти е попитал легендарния нападател дали наистина притежава мажоритарния дял акции на клуба. Струва ви се твърде спекулативно, но на необявената неофициална среща са присъствали представители на Националния клуб на привържениците, Тръст „Синя България“, както и нечленуващи в организирани структури привърженици.

Един от най-известните запалянковци е задавал неудобни въпроси на шефовете на сините, като дори е имало призиви най-после да покаже на хартия дали е собственик на клуба.

Сираков е бил попитан директно дали бившият бос на Левски Васил Божков има някакво влияние в клуба и дали документално има отношение към дълговете. Отбраните фенове са поискали от новия шеф да изнася по-подробен отчет за приходите и разходите, които в последните месеци се поднасят в доста оскъден вид.

Всичко това намери продължение преди около две седмици, когато бившият собственик от Дубай за пореден път обясни как е бил заставен да вземе и издържа клуба, а дни преди парламентарния вот в нещо като рекламен плакат с неговия лик написа – „Левски ще бъде отново велик клуб, когато хунтата падне от власт“.

Можем само да гадаем дали това бъдещо величие се е свързвало с влиянието и парите на Божков. Но няма какво да гадаем относно това, че клубът БЕШЕ зависим от висшите етажи на държавата, а все още е зависим от бившия собственик от Дубай.

Настоящият притежател на големия процент дялове обясни ситуацията още като поиска акциите от телевизионното студио. За тези, които умеят да четат между редовете и да надникват зад завесата на официалните слова, бе ясно, Сираков не току-така е напуснал зоната си на комфорт и е поискал собствеността.

Думите за най-добре приетия наш политик в Европа означаваха, че този път начело на клуба няма да е едър бизнесмен или поставен такъв, а една от най-големите легенди, но финансирането ще е от добре познати официални и неофициални канали. Да, този път скенерът на обществото трябваше и е по-сериозен. Обаче свободен ли щеше да е Левски?!

Наско Сираков е хибрид между така наречения модел Бащица, при който от високо заставят, спускат или, както се изрази Спас Русев – помолват да се грижат финансово за Левски. От него никога няма да чуете, когато и да е и каквото и да стане, че е бил насочен, помолен или му е било подсказано или предложено да вземе собствеността в клуба. Наско Сираков затова е Наско Сираков!

Той трябваше да е флагман на новия свободен Левски, но с едно голямо наум – около 30 милиона дългове. Двайсетина процента от които към фирми, свързани с Васил Божков, а 10 процента към по-предния Спас Русев, които впоследствие бяха вкарани уж като опростени, а после като част от рекламен договор за името на стадиона.

Други 3 милиона кеш дойдоха от друг стар партньор, който е дал името си само за централната трибуна, но сега като генерален спонсор. И още милион от букмейкър - тук вече може би става дума за независимо от високите етажи обвързване, а се чака още една бетинг компания с първа буква „b“.

В задачата е ясно, че пари няма, но неизвестното е - откъде ще има при новите следизборни обстоятелства, при които изглежда вече нищо няма да е същото. Ножът е с две остриета. Едното острие е това досегашното, ясното, описано като дундуркане от Павел Колев. Но изпълнителният директор няколко пъти в началото на ерата Наско Сираков спомена, че – много странно, някои потенциални спонсори се отказаха на последните сантиметри от финалната права.

Което означава – неправилни компании са били предупредени, че или не е сега моментът да се спонсорира Левски, или изобщо не е редно. А това означава, че оттук насетне се налага Наско Сираков да се оправя сам. От него си зависи дали ще си оправдае прякора Вълка и ще вкара Левски в нормалност. Да седне на масата не само пред отбрани фенове, а пред цялата синя общественост и да сложи на масата всички дългове и обвързаности.

Самият Сираков в началото обеща пълна прозрачност, което към момента не е абсолютен факт, и сега е моментът на преден план да излезе протегнатата му, но вече свободна и независима от високите етажи ръка. Тогава вече запалянковците ще усетят промяна и това ще предизвика нова вълна дарения. В последните месеци всичко секна, като една от причините са словесните заигравки на Сираков към високите етажи. Масата фенове не искат високи етажи, те искат чист, свободен и независим Левски. Искат техния си Левски. Кое не е ясно?!

Желю Станков, "Тема:Спорт"