Локомотив Пловдив победи с 1:0 Левски в един от най-чаканите мачове от 25-ия кръг на efbet Лига.

Успехът за домакините донесе Кристиан Илич малко след началото на второто полувреме. Той можеше да е много по-изразителен, ако не бяха пропуските на футболистите на Александър Тунчев. Най-деен в тях беше Димитър Илиев, който пропиля една 100%-ва възможност.

За всички 90 минути "сините" нямаха нито един точен удар, а неточните бяха само два. В класирането Левски остава на 9-то място с 28 точки, а Локомотив е 2-ри с 52 т.

В следващия кръг за Левски предстои Вечно дерби с ЦСКА, докато "черно-белите" гостуват на ЦСКА 1948.  


Първият четвърт час на мача мина под диктовката на Локомотив и Левски оцеля като по чудо. Още в 3-ата минута Бирсент Карагерен проби и центрира във вратарското поле, където Момчил Цветанов беше блокиран. Секунди по-късно Тома Даске допусна фрапантна грешка.

Французинът върна неразчетено към Звонимир Микулич и само бързата реакция на хърватския вратар го спаси от комичен автогол. После Георги Минчев надскочи Живко Атанасов и стреля с глава, но над напречния стълб.

В следващите минути Левски се опита да изнесе играта по-далеч от вратата си и това даде глътка въздух на защитата, но за кратко. В средата на полувремето Дейвид Малембана шутира от фаул от 25 м, но не затрудни Микулич.

После Лукас Масоеро не уцели вратата, а след половин час игра домакините пропуснаха нова добра възможност да поведат. Димитър Илиев беше изведе на хубава позиция и отправи удар, който премина на сантиметри от целта.

В 40-ата минута изстрел на Петър Витанов излезе в аут, а в самия край на полувремето Локомотив отново беше близо до гола. Карагерен се пребори и излезе на чиста позиция, но Атанасов все пак го затвори. Националът стреля от малък ъгъл към близката греда, но Микулич изби.

Второто полувреме започна както и първото – с атаки към вратата на Левски. В 47-ата минута Кристиан Илич се озова на удобна позиция, но отново Микулич беше на мястото си. 120 секунди по-късно вече нямаше какво да спаси "сините".

Карагерен с прецизен пас по земя намери Илич на далечната греда. Хърватинът беше изпуснат от Даске и нямаше как да сбърка пред опразнената врата за 1:0 за Локомотив! След час игра Димитър Илиев за втори път този месец направи фрапантен пропуск, след като на 8 април не вкара срещу Царско село (2:0) почти от голлинията.

Футболист №1 на България за последните две години беше намерен от Цветанов до точката за дузпата. Нападателят беше абсолютно сам и засече, но в аут. Четвърт час преди края Карагерен развинти защитата на Левски и нахлу в наказателното поле. Но точно, когато трябваше да подава, Георги Александров успя да спре национала.

В 83-ата минута домакините пропуснаха да удвоят преднината си и да сложат точка на спора. След хубава атака Парвиз Умарбаев направи двойно подаване с Димитър Илиев, но таджикистанецът не уцели вратата от чиста позиция. В продължението и Кристиан Гомис пропусна да вкара.

В последната секунда Насиру Мохамед стреля с глава от вратарското поле и пропусна да донесе точката за Левски.

Локомотив Пловдив - Левски 1:0

Голмайстор: 1:0 Илич (49)

Локомотив Пловдив: Илко Пиргов, Денис Алмейда, Лукад Масоеро, Дейвид Малембана, Петър Витанов, Парвиз Умарбаев (88-Колев), Момчел Цветанов, Бирсент Карагарен, Кристиан Илич (71-Гомис), Димитър Илиев (84-Николаев), Георги Минчев 
Треньор: Александър Тунчев

Левски: Звонимир Микулич, Ивайло Найденов, Живко Атанасов, Георги Александров, Патрик-Габриел Галчев (85-Рерас), Тома Даске, Мартин Райнов, Драган Махйлович, Илия Юруков (71-Димитров), Андриан Краев (85-Мохамед), Марин Петков (61-Мартин Петков), Стивън Петков (61-Бари)
Треньор: Живко Миланов 

Пловдив, ст.: "Локомотив"
Съдия: Драгомир Драганов
Жълти картони: Малембана, Карагерен (Локомотив); Ст. Петков, Даске (Левски)