Пред финализиране ли е сделката за смяна на собствеността на Левски? Отговор на този въпрос феновете на Левски ще получат в четвъртък. За тогава ще бъде насрочена пресконференция на притежателя на мажоритарния пакет акции на сините Наско Сираков и представителя на чуждестранен инвестиционен фонд Джоузеф Диксън, който преговаря за тях. Вчера 31-годишният англичанин и Сираков имаха нова среща. А за днес е насрочена поредната такава.

Както е известно, бившият футболист Диксън, който преди време е имал неуспешен пробен период в ЦСКА, има интерес към строежа на изцяло нов стадион. Идеята е „Герена“ да бъде превърнат в голям комплекс, като там да бъде изграден и търговски център. Очаква се на пресконференцията англичанинът да свали картите на масата и да разкрие каква е визията му както за развитието на клуба, така и за стадион „Георги Аспарухов“. Той иска да е сигурен, че няма да се правят бюрократични спънки, за да може фондът, който представлява, да осъществи замислите си.

През миналата седмица Диксън доказа инвестиционните намерения, след като показа банкова гаранция в размер на над 200 милиона долара. Това бе индиректно потвърдено от Наско Сираков с обръщение към публиката на Левски от клубния сайт. В петък негово съобщение гласеше: „Искам да ви уведомя, че преговорите с потенциален инвеститор в ПФК Левски се движат по план. За тях е необходимо време, тъй като се изисква одобрението на много институции, част от тях – чуждестранни“.

Желанието на Наско Сираков обаче е да има и документ, който ще задължава тези средства да отидат по изграждането на ново съоръжение, покриване на дълговете на клуба и правенето на силен отбор. Най-належаща в момента обаче изглежда първоначалната вноска по придобиването на акциите. Тя трябва да бъде в размер на 3.5 милиона долара. Тези пари ще развържат ръцете на клуба и ще се действа мигновено. Пристигнат ли средствата, то за треньор веднага ще бъде назначен Станимир Стоилов. Той от своя страна ще задейства селекцията, по която вече е работено. Наред с това ще бъдат погасени и стари плащания – към бивши футболисти и служители, ще бъде изплатено всичко и на настоящите играчи.

Хубаво е сделката да бъде финализирана възможно най-скоро. Причината е, че новият сезон наближава, а времето за правенето на почти изцяло нов отбор ще е много малко. За сините вече бяха спрягани доста футболисти, но нито един трансфер не е сигурен. И колкото повече време минава, толкова повече откази най-вероятно ще чуят на „Герена“ от набелязаните.

 

Посредник при преговорите е бившият национал Благой Георгиев. Именно той е направил връзката с Джоузеф Диксън. Очаква се и Георгиев да получи пост в Левски.

„Сделка или не за Левски“ – очаква се отговорът на този въпрос, както и какво е бъдещето на футболния клуб, да бъде даден в четвъртък.

Материал на "Тема спорт"