Треньорът на Левски Станимир Стоилов даде голямо интервю пред БНТ. В него Мъри говори по всички актуални теми на "Герена" и заяви, че "сините" отдавна са достигнали всяко дъно. Легендарният спец каза още, че е готов да си "изцапа ръцете", но да върне 26-кратния шампион на България, там където му е мястото.

Ето какво каза Станимир Стоилов:

"По време на първия период може би бях по-млад и по-праволинеен, с идеали във футбола. 13 години по-късно виждам, че съм бил прекалено голям идеалист, защото виждам, че някои неща в клуба не просто не са се променили, но и са се влошили, което е много лошо за клуб като Левски. Единствената причина да дойда точно в този момент е, че сега е най-тежкият момент в Левски. Преди имаше по-добри времена в Левски, имаше и по-добри финансови предложения. Имаше моменти, когато с ръководството не успявахме да се разберем по някои детайли. Левски стигна всякакво дъно.

Сега обаче имаме потенциал в играчи, имаме и нов спонсор, който ще гарантира стабилност. Върнах се, защото виждах феновете на отбора, които се бяха отчаяли и се бяха сринали. Те бяха на лимита да напуснат изцяло от присъствие мачовете. Надявам се нашето присъствие да им даде някаква надежда. Те винаги следваха Левски. Заболяха ги ръцете да ръкопляскат. Мога да обещая единствено много работа и честност. Това мога да го обещая на привържениците.

Има една прилика, при моето назначение преди и сега. Тогава си тръгнаха 16 от скъпите футболисти и останаха 14 с по-ниски заплати. Сега е същото, нямаме скъпоплатени играчи. Разликата между двата отбора е, че преди Тодор Батков гарантираше сигурност. В двата отбора има разлика и в човешко-футболен потенциал. За онзи отбор Левски бе над всичко. Надявам се и сега да стане така. Хубавото е построяването на сектор "А", но ако не го завършим в най-скоро време, може да се наложи и той да се събаря. От спортно-техническа гледна точка не виждам с какво можем да се гордеем. Само с работа можем да се вдигнем, другото е празни обещания. Няма да се оправдавам. Аз знам какъв отбор и клуб имаме в момента. Сега Сираков има повече ангажименти от преди, защото трябва да търси спонсори, за да подсигури финансовото състояние на клуба.

Предишните треньори допуснаха грешки, като лятото взеха 14-15 човека, които не свършиха работа, а трябваше да се вземат 2-3 стойностни играчи, които феновете ще сочат с пръст и ще са доволни от тях. Левски се превърна в чалготека заради тези странни историики с отбора. Аз гарантирам, че оставих възпитан и интелигентен отбор на средно европейско ниво. Ще си изцапам ръцете, но ще вкарам правила в Левски. Има една ключова дума – дисциплина. Но тя не е само на терена, тя е и при поведението извън терена, при отношението към съперниците и съдиите. Ако я спазваме, Левски ще стане отбор за пример. Аз нямам проблем, защото поставям Левски най-отгоре и се съобразявам с това, кое е най-важно за Левски.

Държа на всички играчи, които са сега в отбора, да останат. Ако не държах на тях, нямаше да са тук. Георги Миланов е в период на възстановяване на кариерата си. Аз ще изисквам от него много, защото това сега е малко. Ще го натоварвам още повече. Той и Ники Михайлов ще получават нови и нови задачи, за да се развиват. Предстощият мач с ЦСКА? Има и треньорско съперничество, като това е и мач, в който Левски трябва да победи. Извън футбола сме приятели със Стойчо и резултатът в този мач няма да повлияе по никакъв начин на приятелските ни взаимоотношения.

Прекалено много се заиграхме с това дали ще има или няма да има конгрес. Има дата за конгрес и когато той дойде, нека който заслужава да спечели. След това се надявам всички които се занимаваме с футбол, да вдигнем нивото на футбола. Познавам и Боби, и Митко, нека по-добрият спечели на конгреса. Аз имам лични симпатии към Боби, защото сме играли заедно и защото е левскар, но харесвам и Митко и се надявам, ако той победи, да направи нужните промени във футбола у нас. Левски е отборът, който обичам и в който искам да работя. За мен няма разлика дали ще съм на пейката или ще съм фен на отбора. Мога на следващия ден, след като видя, че клубът играе добре и е обезпечен, да се преместя от треньорската скамейка на трибуните при феновете. Мечтата ми е Левски да играе добре и да е финансово обезпечен".

Снимка: Lap.bg