ЦСКА и Левски се изправят един срещу друг в голямото дерби на България. "Червените" са фаворит преди него заради моментното състояние, но добре знаем, че това не означава абсолютно нищо в мач №1 у нас и може да се случи всичко. 

В сблъсъка завърналият се на "Герена" Станимир Стоилов ще търси първа шампионатна победа за "сините". Мъри започна с две равенства – 2:2 с Локомотив в Пловдив и 0:0 с ЦСКА 1948. Но срещу себе си той ще има Стойчо Младенов, който отскоро също е начело на "армейците". Статистиката между двамата е категорично в полза на Стоилов – 10 мача, 6 победи, 3 равенства и само 1 загуба. Колкото и странно да звучи, двамата за първи път излизат един срещу друг като треньори във Вечното дерби на България.

Младенов е истински кошмар за Левски. Той има 13 сблъсъка срещу "сините" от скамейката, в които е постигнал 8 успеха, 3 ремита и само 2 поражения. Екзекуторът на Ливърпул спечели последните си 7 сблъсъка срещу Левски за първенство, в които ЦСКА допусна само един гол – три пъти по 1:0, 3:1, 2:0 и два пъти по 3:0. Една от двете му загуби от 26-кратния шампион на България е с Литекс, а начело на "червените" само един път е губил от големия съперник – 0:1 през 2012 г. Статистиката на Мъри срещу ЦСКА е изравнена – по 5 победи и загуби и 4 равенства. За отбелязване е още, че Левски не е печелил дербито в 7 поредни мача, в които падна 3 пъти.

Що се отнася до съставите в двата лагера, добрата новина за ЦСКА е завръщането в средата на терена ще се завърне Амос Юга, който почти сигурно ще си партнира с Карло Мухар. Защитата пред Густаво Бусато ще оформят Иван Турицов, Юрген Матей, Томас Лам и Брадли Мазику, а зад изнесения напред Кайседо ще действат Греъм Кери, Федерико Варела и Георги Йомов. 

Трима от най-важните играчи на Левски също са готови за битката. Николай Михайлов, Георги Миланов и Иван Горанов ще започнат титуляри, но последният най-вероятно ще играе до 70-ата минута. Мъри няма да може да разчита единствено Хосе Кордоба отново остана извън групата, след като "сините" не успяха да го картотекират.

Атаката ще поведе Билал Бари, който за 25 мача още няма гол за Левски. По крилата ще се разчита на Миланов и Здравко Димитров. Няма да е изненада, ако сред стартовите 11 попадне и Димитър Костадинов. Двойка централни защитници отново ще са Христос Шелис и Гьоко Зайков, а Борислав Цонев ще бъде натоварен със задачата да гради играта на тима.

Вероятни състави: 

ЦСКА: Бусато; Турицов, Матей, Лам, Мазику; Юга, Мухар; Йомов, Варела, Кери; Кайседо 
Треньор: Сойчо Младенов 

Левски: Михайлов; Михайлович; Зайков, Шелис, Горанов; Р. Цонев, Краев; Миланов, Б. Цонев, Димитров; Бари 
Треньор: Станимир Стоилов 

Съдия: Волен Чинков 

Снимка: Lap.bg