Локо София приема днес на националния стадион Левски. Столичното дерби започва в 20:00 часа. За последно двата тима се срещнаха за първенство преди 7 години – на 2 ноември 2014-а.

Тогава сините се наложиха с 1:0 като гост в „Надежда“, като единственото попадение в двубоя отбеляза испанецът Антонио Аниете. В момента в двата състава няма играч, участвал в онази среща.

Локо и Левски влизат от различни позиции в сблъсъка. Червено-черните се представят повече от добре за новак в елита. Те са в серия от 5 поредни двубоя без загуба в първенството, както и 1 за купата.

За последно загубиха на 21 август, когато паднаха с 0:5 при гостуването на Лудогорец в Разград. След това обаче треньорът Иван Колев и възпитаниците му напипаха верния ритъм и със стегната игра започнаха да трупат точки, а и достигнаха до осминафиналите за купата.

По време на предишната пауза в първенството на „Герена“ се случи нещо, чакано с години от сините фенове. В Левски се завърна Станимир Стоилов. Той обаче получи състав, който обитаваше дъното на класирането.

При Мъри се забелязват редица подобрения в представянето на тима, но не и на резултатите. Едва ли треньорът си е представял, че в първите си четири шампионатни мача начело няма да е стигнал до победа. Левски бе в серия от 2 равенства – 2:2 с Локо Пловдив и 0:0 с ФК ЦСКА 1948 Сф, последвани от 2 загуби – 1:2 от ЦСКА и 2:4 от Лудогорец. В три от тези мача сините повеждаха, но от водеща позиция в двубоите стигнаха само до 1 точка.

На Левски му трябва актив, за да започне да гледа към първата шестица. Тази вечер моментът е удобен за постигане на първа победа. Станимир Стоилов ще направи промени по състава. На вратата ще е Борислав Михайлов.

Като бекове ще играят Драган Михайлович и Иван Горанов. Сигурен за мястото си в центъра на защитата е северномакедонският  национал Гьоко Зайков. До него обаче няма да е кипърецът Христос Шелис, а панамецът Хосе Кордоба. Най-голямата промяна в единайсеторката на Левски обаче може да е в полузащитата. Всичко ще зависи от състоянието на близнаците Радослав и Борислав Цоневи.

Двамата бяха част от националния отбор на България за изминалите световни квалификации. Те бяха на терена при 2:1 над Северна Ирландия. Благоевградчаните пропуснаха тренировъчния процес с тима, а наред с това висят и с картони. Затова има вероятност да бъдат запазени. При такъв вариант в центъра на халфовата линия ще са Георги Миланов и Андриан Краев, а пред тях ще е Димитър Костадинов.

По крилата ще нападат Марин Петков и Здравко Димитров, а на върха на атаката ще е Билал Бари. Последният търси първото си попадение с екипа на Левски. Все пак обаче се очаква близнаците да започнат, като заедно с тях в полузащита да е Краев, а Георги Миланов да е на десния фланг на нападението.

Локо София се намира в добър тонус. Сините пък са опрени до стената и нямат право на отстъпление. Ще запишат ли първа победа под ръководството на Станимир Стоилов, или железничарите ще продължат възходящата си линия? Отговора ще получим тази вечер.

Янаки Димитров, "Тема:Спорт"