За Левски ситуацията с Петър Хубчев отдавна надхърли размерите на сага, а както е тръгнало, сериалът може да има няколко сезона. Едва ли ще се достигне мащабът на „Дързост и красота“, но от „Герена“ ни дават да разберем, че ще трябва още дълго време да стоим в плен на драмата. Става въпрос за взаимоотношения, преплетени съдби, предначертани провали, развалени приятелства, 800 хиляди лева, писма, обаждания и още нещо.

В сагата има и елемент на изненада, каквато от този тип скоро не бяхме срещали. Съвсем официално изпълнителният директор на клуба Иво Ивков съобщи на пресконференция сумата, която Хубчев и екипът му трябва да получат напред във времето.

Принципно тези отношения между клуба като работодател и треньор или който и да е служинел, трябва да останат тайна. Нарича се конфиденциалност. И ако в договора е залегнала и такава клауза, сините ще трябва да плащат още, ако юридическият екип, нает от Хубчев, се заяде. Примерно – ако една от двете страни наруши тайната за оповестяване на финансовата част, трябва да плати още еди-колко си. На уволнения треньор сигурно не му е приятно, че тази сума вече е хвърлена в пространството.

Самият Хубчев побърза малко да „смекчи вината си“ към бюджета на клуба с неофициалното уточнение, че тези 800 хиляди лева не са само за него. Сигурно ще има и за адвокатите му, но така или иначе парите трябва да излязат от касата на „Герена“. Друг е въпросът, че няма откъде да влязат там, за да бъдат наредени към Хубчев.

Моралната част на въпроса бе актуална само до един момент. Струва ни се, че вече е твърде късно организираните запалянковци да поставят срокове, в които бившият треньор и настоящ кредитор да размисли. А и не е ясно какво точно се очаква като процес на размисляне, финансови отстъпки или пък такива със сроковете на погасяване на сумата.

Според участници в преговорите екипът на Хубчев е договорил железни условия, едно от които е при само един ден закъснение по плащане на някоя вноска то тя се удвоява. Или примерно, ако поредните 100 хиляди лева не бъдат преведени на 10-о число, вноската става 200 хиляди. Но това са подробности към пейзажа.

Само можем да гадаем къде е ключът от бараката, но според приближени на Хубчев той още при изпразването на шкафчето си в треньорската стая на „Герена“ се е зарекъл Сираков да съжалява жестоко за разговора между двамата бивши съотборници, а вече и бивши приятели.

Начинът, по който новият собственик е съобщил на треньора, че вече не е треньор, е бил, меко казано, разочароващ за Хубчев. Ясно е, че причините за раздялата са чисто спортно-технически, Сираков никога не е крил, че не харесва стила на игра, който се опитват да практикуват тимовете, на които роденият в Гложене специалист е бил начело. Като това се доказа и в Левски.

Видно е, че собственикът вече съжалява за постъпката си. Не толкова за административното действие от името на притежател на мажоритарния пакет акции, а за чисто човешкото отношение. Не очакваме Хубчев да сподели какво точно се е случило и как това е повлияло на психиката му, но в един момент от сагата Сираков чистосърдечно си призна, че е сгрешил.

И тук някъде на сцената излиза Павел Колев, който е идеолог на престоя на Хубчев на „Герена“. От позицията на изпълнителен директор, на когото Васил Божков е поверил оперативното ръководства на Левски, той задейства идеята си да отмъкне треньора, който в този момент бе селекционер на България. Сещаме се, че за да напусне Хубчев БФС, Борислав Михайлов е поискал от „Герена“ да бъдат платени 3 заплати неустойка. И понеже Боби тогава писна за това бягство, не вярваме да е опростил тази хубава сума, с което на практика започна голямото разтоварване на касата на Левски по сагата с Хубчев.

Бившият национал изкара около година начело на сините и спечели 17 победи в 33 мача, а според документи от Комисията на ФИФА за разрешаване на спорове между клубове, играчи и треньори, нетната месечната заплата на старшията е била в размер на 32 хиляди лева. Отделно от това той е получавал и бонуси, като примерно 1000 лева на месец за жилище.

Павел Колев в един момент опита да излъска имиджа на Хубчев. Насред пандемията и първия национален локдаун бе обявено, че треньорският екип се отказва от заплатите си за периода, в който на практика не се води тренировъчен процес и няма мачове. Оказа се, че това било просто отлагане и тези пари напред във времето са станали изискуеми. И всичко в края на краищата, като се тегли чертата, забавяния, отлагания плюс всичко до края на договора и се получава сумата, заради която феновете пишат на Хубчев, че е на път да се превърне в човека, фалирал Левски.

Всичко това някак щеше да се приема по друг начин, ако на „Герена“ имаше пари. Солскяер също ще получи всичко до края на договора си от Юнайтед, както и Куман от Барселона. Става дума за легенди на клубовете, на които никой не пише писма да си намалят претенциите. В Левски обаче ситуацията е малко по-различна и предстои да чакаме новите епизоди, първият от които ще е след броени дни, когато се очаква от Националния клуб на привържениците да напишат ново отворено писмо към Петър Хубчев.

Коментар на Желю Станков, "Тема:Спорт"