Никога не съм смятал, че младостта е порок. Това заяви старши треньорът на Левски Станимир Стоилов на днешната съвместна пресконференция с наставника на ЦСКА Алан Пардю преди неделния финал за Купата на България, предаде репортер на БГНЕС. Събитието се състоя в зала „Родина“ на Националния стадион „Васил Левски“, който ще бъде и домакин на спора за трофея на 15 май от 17:00 часа.

„Специално в мен има от доста време предстартова треска не само за Купата, а и за нашето представяне, защото изоставахме навсякъде в началото на сезона. С оглед на това, че стигнахме до финал и спор за трофей, нормално е да има напрежение и у мен, и у играчите. Аз все пак съм по-спокоен, защото имам опит, достатъчно съм печелил трофеи, но във футболистите има предстартова треска и напрежение. Аз съм я докосвал тази купа, искам и моите играчи да го сторят. Важно е на терена какво ще се получи, който е по-добър, да спечели“, започна Мъри.

Наставникът на „сините“ се надява на един футболен празник в неделя. „Нямам проблеми с избора на състав, повече притеснение имам за играта на терена. Съперникът ни има много опит, има цели 12 мача в евротурнирите през този сезон, както и добър мениджър, така че отлични предпоставки за един качествен финал. Нямал съм разговори с Пламен, той е млад вратар, излязъл от школата – да, това е финален мач, нашият противник е печелил, но Пламен е наш кадър, който ще получи своите възможности."

"Излишните напътствия могат да вкарат младия ни вратар в излишни действия, Пламен показа добри игри напоследък, така че се надявам да продължи в същия дух. Аз каквото имаше да кажа по темата, го казах. От днес трябва да говорим за футболния феърплей, след това от футболистите, а после от съдиите. След 17 години чакане да направим един футболен празник, затова и за мен беше непонятна декларацията“, коментира той и декларацията на „червените“ относно назначението на Никола Попов за главен съдия на финалния сблъсък.

„Иска ми се да бъде така. Естествено, отбор като нашия – притеснен съм, защото тимът е твърде крехък. Още след полуфиналния мач казах, че няма какво повече да искам от финал между Левски и ЦСКА. Битка, която ще кали футболистите – ако ние спечелим, това ще бъде поредна стъпчица напред за нас. Такава е стратегията и идеята на клуба – след като съм казал, че Пламен ще пази, значи това ще е така. Ще ви дам пример – в мача с Оксер преди години за влизане в Лига Европа пази Ники Михайлов, който тогава беше на годините на Пламен. Аз за разлика от първия ми престой, за разлика от други треньори, мисля за развитието на клуба. Да, там беше три дни след шампионската титла, първите два дни празнувахме. Мачът протече на приливи и отливи – не знам дали сме готови за продължения и дузпи, но сме готови да покажем най-добрата си игра, няма по-добър вариант от това да сме на финал с ЦСКА, пред пълни трибуни“.

Стоилов говори и за предишните три двубоя срещу „армейците“ откакто се завърна в Левски. „Предишните три мача протекоха при различна атмосфера – първата бях в отбор, който беше в доста тежко положение, във втората нямаше достатъчно време за футбол – а при третата гледах от трибуните, което беше най-неприятното. Сега ми се отваря възможност да играем добър футбол – за мен е важно да държим на нашия стил на игра и най-накрая да спечелим нещо след толкова много години страдание за Левски. И аз съм бил винаги за уважение между противниците – убеден съм, че много зависи от мениджърите как ще изглеждат играчите на терена. Откакто г-н Пардю застана на кормилото на ЦСКА, има значителна промяна на резервната скамейка и по трибуните, имам огромен респект за неговите постижения, но на терена и двата отбора ще се опитаме да играем футбол – трябва да покажем, че футболът не е война“, изказа суперлативи той за колегата си начело на вечния съперник.

„Аз не съм по надъхването, а по обучението – вчера имахме спор за това кой е вкарал един от головете на финала през 2007. Историята трябва да се уважава, но и да се мисли за настоящето. Младостта има и преимущества, и недостатъци. Стратегията на Левски включва обучаването на млади играчи, радвам се, че разполагам с такива. Тези играчи имат неограничен на този етап възможности, не знаем докъде могат да достигнат и те самите. Радвам се, че получават шансове, двама от тях няма да участват във финала. 12-13 млади играчи, никога не съм смятал, че младостта е порок, трябва да направят така, че да изглеждат възрастни като поведение на терена“, завърши треньорът на Левски.